Δευτέρα 23 Απριλίου 2007

Τουριστικό Πανόραμα 2007

Το 12ο Τουριστικό Πανόραμα έκλεισε χθες την αυλαία του. Προσωπικά δεν έχω καταλάβει ακόμα σε ποιούς ακριβώς απευθύνεται αυτή η εκδήλωση, καθώς παραμένει εσωστρεφής και υποτονική. Ειδικά αυτό το "διεθνής" στον τίτλο είναι εντελώς άστοχο. Παραβρέθηκα λοιπόν στα εγκαίνια, τα οποία θύμιζαν συμβούλιο νομαρχών, αφού η πλειονότητα των νομαρχών είχε κατακλύσει το χώρο υποδοχής της έκθεσης όπου έδωσε λόγο η κυρία Πετραλιά, και προσπάθησα να συλλάβω το κλίμα.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας κατά τη σύντομη ομιλία του είπε το εξής αμίμητο: "Ο τουρίστας είναι σαν τον υδράργυρο. Μπορείς εύκολα να τον φέρεις, αλλά όχι να τον κρατήσεις". Όταν άκουσα αυτή τη φράση περίσσειας ρητορικής μαεστρίας, λίγο έλλειψε να ξεσπάσω σε γέλια. Από τα λίγα που γνωρίζω, ο υδράργυρος είναι μέταλλο δηλητηριώδες και επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Κάποτε είχα σπάσει ένα θερμόμετρο και έπαιζα εκστασιασμένος από τις ιδιότητες των σταγόνων του υδραργύρου και όταν με είδε ο παππούς μου έντρομος το πέταξε από τα χέρια μου. Αφού λοιπόν ο τουρίστας είναι υδράργυρος, καλύτερο θα είναι να τον αποφύγουμε. Στη συνέχεια η κυρία Πετραλιά έβγαλε ένα λόγο (ακούστε απόσπασμα της ομιλίας εδώ) κόπι-πέιστ, από αυτούς με τα μεγάλα κενά λόγια και τις φιλολαϊκές υποσχέσεις, αφού πρώτα φρόντισε να αναφέρει στην εισαγωγή της την λέξη "Καλοφωλιάς" (σσ. ο οργανωτής της έκθεσης είναι ο όμιλος Καλοφωλιά) τουλάχιστον 6 φορές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Είπαμε, μια αναφορά δεν βλάπτει, αυτό όμως ήταν τρισάγιο.
Η απουσία του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής για άλλη μια φορά. Όταν δε τελείωσαν τα των εγκαινίων, το πλήθος των νομαρχών ομοθυμαδόν έσπευσε να πλαισιώσει την κυρία Πετραλία καθώς εισερχόταν στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης.

Και μετά όλοι εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας, αφήνοντας εμένα και καμιά δεκαριά ακόμα επισκέπτες να τριγυρίζουν στα περίπτερα της έκθεσης μόνοι σαν τις έρημες κατάρες. Οι εκθέτες, όσοι ήταν εκεί, αφού τα περισσότερα περίπτερα ήταν ακόμα στα μπετά, μετά τις ομιλίες περίμεναν μάταια να δουν αυτούς που περίμεναν: τους επισκέπτες. Του κάκου!









Ειδικά η σκηνή που αντίκρισα στο περίπτερο της Τυνησίας ήταν αποκαρδιωτική. Ένας μεσήλικας με παραδοσιακή Τυνήσια στολή είχε πέσει σε καταστολή πίσω από τον πάγκο με τους αργιλέδες. Βρε ατιμούλη, το προϊόν είναι για τους επισκέπτες! Κακό παιδί!









Τα περίπτερα που είδα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν. Δείτε όμως παρακάτω μερικά που πραγματικά ξεχώρισαν στα μάτια μου.


Της Καστοριάς,










των Duty Free,







της Τυνησίας,









και των Κυκλάδων.









Τα υπόλοιπα ήταν απλώς αδιάφορα ή ήμουν πολύ κουρασμένος και βαριεστημένος για να τα αξιολογήσω σωστά. Έβγαλα όμως μερικές φωτογραφίες στο άσχετο κάποιων πραγμάτων που μου έκαναν εντύπωση.




Οι τάσεις στο τσαρούχι το 2007.








Τι ξεβράζει η θάλασσα!







Λεπτομέρεια από το περίπτερο της Στερεάς Ελλάδας.







Πωλούνται καυσόξυλα. Πληροφορίες εντός καταστήματος.







"...και σερβίρουμε σε ξαπλώστρα..."







Αν πήγαινα πιο κοντά θα με έβαζαν μέσα για σεξουαλική παρενόχληση.







Όποιος μου πει τι μάρκα είναι αυτό το αυτοκίνητο θα του κάνω δώρο ένα σετ παραλίας (φτυαράκι, κουβαδάκι κομπλέ).








Και του χρόνου!

SYNC ME @ SYNC buzz it!