Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Agia Sofia η ορθόδοξη


Αναδημοσιεύω μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια που γίνεται μέσω του site www.hagiasophiablog.com, με αντικείμενο την αποκατάσταση της λειτουργίας της Αγίας Σοφιάς ως ορθόδοξη εκκλησία. Όλοι μπορούμε να υπογράψουμε το σχετικό κείμενο.



"If you believe in the just case that Hagia Sophia should be restored to its proper religious role as a church, for which it was built in the first place, then please support this petition to the EU Parliament that Turkey should not be admitted as a member of the European Union until it restores Hagia Sophia to its original purpose as a church and not a museum.

A minimum of 1.000.000 signatures are needed in order to persuade the European Union to consider this proposal seriously.

As you know, Turkey is doing everything it can today to convince the European Union that it is a worthy country to join it. If you believe that Turkey should not be admitted to the EU before restoring justice to Hagia Sophia, please click on "Your Signature" and send your message.

I would be grateful if you could also tell your friends about this site and its purpose."

Angeliki Papagika

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Άκαρδοι, μικροί, τιποτένιοι...


Πάντα επίκαιρος ο Νίκος Καζαντζάκης. Στην Ασκητική του, το κορυφαίο λογοτέχνημα κατ' εμέ, βρίσκεται συμπυκνωμένη τόση σοφία που χωρίς την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία ο αναγνώστης κλατάρει.

Αθλιοι είμαστε οι άνθρωποι, άκαρδοι, μικροί, τιποτένιοι. Μα μέσα μας, μια ουσία ανώτερη μας μας σπρώχνει ανήλεα προς τ΄ απάνω.

Μέσα από την ανθρώπινη τούτη λάσπη, θεία τραγούδια ανάβρυσαν, Ιδέες μεγάλες, έρωτες σφοδροι, μια έφοδο ακοίμητη, μυστηριώδικη, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς σκοπό, πέρα από κάθε σκοπό.




Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη σε ηλεκτρονική μορφή εδώ από τον Διάπλου.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Ποίημα για την Βία

Παρακαλώ μη μου στερείς
αυτό που δεν μπορείς εσύ
ποτέ να μου προσφέρεις.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Αναγέννηση και Ανάσταση


"Ο Κύριος έχει διατυπώσει την υπόσχεση της Ανάστασης, όχι μόνο στα βιβλία, αλλά και σε κάθε φύλλο της άνοιξης." Μάρτιν Λούθερ

Ο συμβολισμός αυτός υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Χριστιανική θρησκεία προσαρμόστηκε στα έθιμα της Αρχαίας Ελληνικής πίστης:
Στο μήνα Ελαφηβολιών, γιορτάζονταν τα Αδώνια ή «οι κήποι του Άδωνι» προς τιμή του Άδωνη και της Αφροδίτης. Η γιορτή κρατούσε 2 μέρες. Η πρώτη μέρα ονομάζονταν «αφανισμός» και θρηνούσαν τον θάνατο του Άδωνι, ενώ η δεύτερη μέρα ονομάζονταν «εύρεσις» και γιόρταζαν την ανάστασή του. Ο Άδωνις συμβόλιζε τη φύση, τη βλάστηση. Με τον θάνατό του δηλώνονταν η εξαφάνιση της βλάστησης από το κρύο του χειμώνα και με την ανάσταση η αναγέννηση της φύσης της άνοιξης.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Πάσχα μετά μουσικής


Επειδή το Πάσχα δεν είναι μόνο τα κοψίδια και τα δημοτικά τραγούδια, ο Πέτρος Γαϊτάνος με τα "Θεία Πάθη" μπορεί να προσθέσει ατμόσφαιρα και να μας βάλει μέσα στο Πασχαλινό πνεύμα. Πραγματικά απολαυστικός δίσκος είτε πιστεύουμε είτε όχι.

Προσοχή! Όσοι νηστεύετε αυστηρά, να μην ακούσετε το δίσκο γιατί ενέχεται κίνδυνος παραισθήσεων και υπερβολικής κατάνυξης!




ΤΙΤΛΟΙ
1 ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
2 ΑΛΛΗΛΟΥΑΡΙΟΝ-ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ
3 ΚΥΡΙΕ Η ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ
4 ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ
5 ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ-ΕΔΩΚΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΒΡΩΜΑ ΜΟΥ ΧΟΛΗ
6 ΤΑΔΕ ΛΕΓΕΙ ΚΥΡΙΟΣ
7 ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΑΣ ΑΠΑΡΧΑΣ
8 ΣΙΓΗΣΑΤΩ ΠΑΣΑ ΣΑΡΞ
9 ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΒΛΕΠΟΥΣΑ
10 ΕΞΕΔΥΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
11 Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ
12 ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
13 ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ
14 ΕΙΣ ΤΟ ΜΝΗΜΑ ΣΕ ΕΠΕΖΗΤΗΣΕΝ
15 Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Νίκο Δήμου μην υποκύπτεις


Το blogging είναι extreme sport. Όταν παραδίδεται στα χέρια των αδαών και των ημιμαθών γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Σε αυτή την κατάσταση είχε περιέλθει (για άλλη μια φορά) το blog του Νίκου Δήμου, ένα από τα κορυφαία blogs που φιλοξένησε το ελληνικό ιστολόγιο.
Παραθέτω τα σχετικά κείμενα που συνέταξε ο πλέον αμφιλεγόμενος Έλληνας blogger. Ας προβληματιστούμε πάνω σε αυτά κι ας χαράξουμε τη νέα πορεία μας...







---
Κουράστηκα;
Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

Επειδή πολλοί από όσους μου γράφουν, ή γράφουν αλλού για το blog, λένε ότι το έκλεισα επειδή «κουράστηκα», θα ήθελα να διευκρινίσω από τι:
από την επιθετικότητα, την μικροπρέπεια, την φτήνια, την μαγκιά και όλες τις ασθένειες που είχαν κατακλύσει τα σχόλια. Αν το επίπεδο παρέμενε καλό, όχι μόνο δεν θα με κούραζε αλλά θα μου έδινε ευχαρίστηση.
Δεν κουράστηκα λόγω ηλικίας (όπως υπονοούν μερικοί) ίσα-ίσα που το blog με κρατούσε σε εγρήγορση (τώρα κουράζομαι, που κάθομαι). Κουράστηκα, ή μάλλον αηδίασα, από την κατάσταση που επικρατούσε. Και ντρεπόμουνα τους καλούς σχολιαστές που δημοσίευαν αξιόλογα σχόλια ανάμεσα σε σκουπίδια.

---
Το τέλος του blogging

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Μετά από δεκαπέντε μήνες και αφού έγραψα συνολικά 332 άρθρα (posts) και μερικές χιλιάδες σχόλια (θα βρήτε στατιστικά στοιχεία για την πρώτη περίοδο στην αρχική σελίδα του site - κάτω αριστερά: αρχείο blogs) και αφού διάβασα δεκάδες χιλιάδες σχόλια έφτασα στο όριό μου.

Αυτό που είχα κάποτε ονομάσει κοινόβιο έγινε οίκος ανοχής (δικής μου). Η επιτυχία σκότωσε το ιστολόγιο. Όταν σε 15 μήνες δέχεσαι σχεδόν ένα εκαταμμύριο επισκέψεις και ενενήντα χιλιάδες σχόλια είναι φυσικό να μην μπορείς πια να κρατήσεις ούτε τον έλεγχο, ούτε το επίπεδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες συνέχιζα μόνο για λογαριασμό μερικών αξιόλογων ανθρώπων που χρειαζόμουν την παρέα τους. Αυτούς δεν θέλω να τους χάσω. Αν και εφόσον επιστρέψω (με άλλο όνομα και κλειστό ιστολόγιο), θα είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν από μένα.

Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή τη προσπάθεια.
---

SYNC ME @ SYNC buzz it!