Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Η θλίψη της κορυφής

Μπορεί η Αμαλία Καλυβίνου να εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο, όμως το μπλογκ της απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο sync με 1075 links, έναν αριθμό-ρεκόρ για την ελληνική μπλογκόσφαιρα, τόσο ανυπέρβλητο που κι ο Χριστόδουλος να 'κανε μπλογκ ούτε τα μισά δεν θα 'πιανε.

Είναι λυπηρό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό: σαν ένας άλλος καλλιτέχνης, θα έλεγα της θλίψης, ο Αμαλία αναγνωρίζεται μετά θάνατον. Και ως είθισται, στη νεκρόφιλη Ελλάδα που "πουλάει" η λαϊκή δυστυχία, το πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν, οι ηρωικές ήττες, οι χαμένες πατρίδες, η γλυκιά άνεση της θλίψης και κάθε τι νεκρό, είμαστε πρώτη μούρη στις κηδείες και εκφωνούμε τους καλύτερους επικήδειους λόγους.

Όμως... Το ταξίδι στην κορυφή είναι δύσκολο. Όσο πιο ψηλά πάει κάποιος, τόσο περισσότερο χιόνι, κρύο και μοναξιά μπορεί να βρει. Κι εμείς από κάτω θαυμάζουμε την κουκίδα που βλέπουμε πάνω στην κορυφή του βουνού, ενδόμυχα παρακαλώντας να πέσει και να σαβουριαστεί, έτσι απλά για το θέαμα.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Ακριβέ φτωχέ μου Έλληνα...

Διάβασα για την προσπάθεια κάποιων ελλήνων μπλόγκερς να αναδείξουν το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους νέους, ιδιαίτερα όσους είναι θεωρητικά (και βιολογικά βεβαίως, βεβαίως!) σε ηλικία γάμου: αυτό των χαμηλών αποδοχών, που σιωπηλά και εγκληματικά αφαιρεί από τους νέους το δικαίωμα να κάνουν δική τους οικογένεια.

Θυμήθηκα με αφορμή την εν λόγω προσπάθεια τις παλαιότερες γενιές. Οι γονείς της δικής μου γενιάς (γεννήθηκα το '75) παντρεύονταν σε νεαρή ηλικία. Οι γονείς τους σε ακόμα νεαρότερη. Η μάνα μου έκανε 2 παιδιά. Η γιαγιά μου 4. Η προγιαγιά μου η Σμυρνιά 12! Αυτή η ιδιόρυθμη αριθμητική πρόοδος από το μείζον στο ελάσσον οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δυο παράγοντες.

Πρώτον, όσο βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας, τόσο αυξάνονται τα έξοδα και αντιστρόφως τόσο μειώνεται η επιθυμία για τεκνοποίηση. Η αξία της οικογένειας έχει πλέον παραχωρήσει τη θέση της στο lifestyle. Το παιδί θέλει φροντιστήρια, πλέι-στέισον, γκατζετικά παιχνίδια, μπαλούν πάρτι με κλόουν, γκούντις, σούξου μούξου ηλεκτρικά μανταλάκια και τα ρέστα. Που καιρός, που ζωή! Τα άτεκνα ζευγάρια, που κάποτε ήταν θέμα που ενέγειρε επιστημονικές συζητήσεις στις γειτονιές ("στείρα πήρε ο καημένος", "ανίκανος της έλαχε" και άλλα χαριτωμένα), τώρα είναι trend και must. Εξάλλου όταν δεν υπήρχε η τηλεόραση το γαμήσι ήταν η πιο προσιτή ψυχαγωγία, ενώ τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν μόνο στα μπορδέλα (θυμάμαι πιτσιρικάκι είχα βρει ένα στο κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας των γονιών μου, το είχα πάρει στο σχολείο και το φούσκωνα με το στόμα. Όταν με είδε η δασκάλα έντρομη με ρώτησε που το βρήκα κι εγώ της είχα απαντήσει ότι είναι μπαλόνι που μου το είχε φέρει η νονά μου από την Αμερική... τρέχα γύρευε δηλαδή. Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω τι είχα βάλει στο στόμα μου και γιατι το ριμάδι γλιστρούσε σαν διάολος). Η γενιά μου τώρα είναι μεν φτωχή, αλλά με υψηλό δε βιοτικό επίπεδο. Να το βράσω...

Δεύτερον, οι νέοι δεν έχουν λεφτά. Και όχι μόνο δεν έχουν λεφτά, αλλά δανείζονται κι από πάνω για να φτάσουν σε lifestyle τους προνομιούχους. Σιγά μην πάρω σπίτι σου λέει ο άλλος. Δεν με παίρνει. Αυτοκίνητο θα πάρω μπας και ρίξω κάμια γκόμενα. Στάχτη στα μάτια της μιζέριας δηλαδή, και με εξασφαλισμένη στέγη και μάσα μέχρι τα 40 στο σπίτι των γονιών του. Τρέχα μετά κυρ' μαλάκα να ξεχρεώσεις. Κάνε και δεύτερη δουλειά για να βγάλεις το Σάββατο το μπουκαλάκι στο Βέρτη. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θέλουν οικογένεια, αλλά δεν τους φτάνουν τα μισθά. Με 700 € μηνιάτικο όχι σπίτι δεν ανοίγεις, ούτε για να συντηρηθεί αξιοπρεπώς ένα άτομο δεν φτάνουν. Εντωμεταξύ στην Ελλάδα η σχέση μισθών - αξίας καταναλωτικών αγαθών είναι αντιστρόφως ανάλογη: ο μισθός παραμένει ίδιος, την ίδια ώρα που οι τιμές αυξάνονται. Άρα φτωχαίνουμε μέρα με τη μέρα (ακούς Mr. Horsecap; Χθες στο Ηρώδιο άκουσες τα γιουχαΐσματα; Για σένα ήταν μπρε κουτό κι ας σφύριζες αδιάφορα) και το όνειρο της οικογένειας απομακρύνεται. Μετά αναρωτιέστε που οφείλεται η υπογεννητικότητα... αφού γαμάμε χωρίς να σπέρνουμε! Αν το σπέρμα των Ελλήνων κατέληγε στον προορισμό του, τότε με βάση τις έρευνες περί συχνότητας σεξουαλικών επαφών θα έπρεπε να είμαστε τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια.

Σχετική έρευνα στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:
Δεν φτάνουν τα εισοδήματα ... 555 ... 53%
Καριέρα γονέων - Χρόνος ... 138 ... 13%
Ανεπαρκής Κρατική στήριξη ... 114 ... 11%
Περιορίζουν την ελευθερία ... 71 ... 7%
Πολλές ευθύνες - άγχος ... 102 ... 10%
Προβλήματα τεκνοποίησης ... 41 ... 4%
Άλλοι λόγοι - αιτίες ... 34 ... 3%
Εναρξη : 8/1/2005 Σύνολο ψήφων: ... 1055 ... 100%

Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη! Η οικογένεια δεν φτιάχνεται με προεκλογικούς λόγους και υποσχέσεις. Το παιδί θέλει γάλα. Αν δεν κοιτάξουν σοβαρά οι από πάνω τα χάλια των από κάτω, τότε σιγά σιγά ο Έλληνας θα μπει στη λίστα της WWF μαζί με τη χελώνα καρέτα-καρέτα, την πολική αρκούδα, τη γίδα κρι-κρι και τα υπόλοιπα είδη προς εξαφάνιση. Εκτός να πρόκειται για υποχθόνιο σχέδιο των Εβραίων και αυτό, η εξαφάνιση του είδους "Έλληνας-Έλληνας".

SYNC ME @ SYNC buzz it!