Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

EuroNews στα Τουρκικά!

Το μεγαλύτερο σε ακροαματικότητα Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι, το EuroNews, που μεταδίδει το πρόγραμμά του σε οκτώ γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά και Αραβικά) από τον Ιανουάριο του 2010 θα μεταδίδεται και στα Τουρκικά.
Η συμφωνία του EuroNews με το Τουρκικό κανάλι TRT προβλέπει ότι το EuroNews θα προβάλεται μέσω του TRT στην Τουρκία και παράλληλα η τουρκική έκδοση του EuroNews θα προβάλεται στον υπόλοιπο κόσμο μέσω δορυφόρου. Κατόπιν αυτής της συμφωνίας, το TRT γίνεται μέτοχος του Euronews.
Στην Ελλάδα ακόμα το σκεφτόμαστε. Δεν είναι το κόστος (5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) απαγορευτικό, αφού είναι πολιτική απόφαση να μην υπάρχει EuroNews στα Ελληνικά. Εξάλλου οι Τούρκοι έχουν τεράστιο όφελος από το να προβάλει και να προωθεί ένα ευρωπαϊκό κανάλι την Τουρκική γλώσσα. Εμάς τους Έλληνες κατά πως φαίνεται δεν μας απασχολεί το ζήτημα κι ας είμαστε εκ των ιδρυτών του EuroNews. Οι πιο μάγκες Τούρκοι ήδη έχουν CNN Turk και με το EuroNews στέλνουν μήνυμα εξευρωπαϊσμού και εκδημοκρατισμού. Για την Τουρκική έκδοση του EuroNews θα δουλεύουν στα κεντρικά του καναλιού στη Λυών 50 Τούρκοι δημοσιογράφοι, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, όπου εν τη απουσία ελληνικής φωνής, θα μπορούν να προωθούν τις πολιτικές, την κουλτούρα και τις ιδέες τους. Εμείς ας βολευτούμε με τα εσωτερικής κατανάλωσης και αδιάφορης ψευτοκουλτούρας πολιτικά κατευθυνόμενα καναλάκια. Εύγε.

SYNC ME @ SYNC buzz it!