Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Η σκοπιά στο Μαξίμου

Το παρακάτω ανέκδοτο -το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πέρα ως πέρα αληθινό, αν και έχω μια αμυδρή υποψία ότι κρύβει μια δόση αλήθειας- συνοψίζει όσα ειπώθηκαν χθες στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από το θράσος αυτού του ανθρώπου και συμπεραίνω ότι η κοροϊδία -όπως η βλακεία- δεν έχει όρια σ' αυτό τον τόπο. Άλλωστε για να περάσει η κοροϊδία είναι απαραίτητο να απευθείνεται σε βλάκες. Δηλαδή εμάς.

Ένας ταγματάρχης αναλαμβάνει διοικητής ενός στρατοπέδου. Ο απερχόμενος διοικητής τον ξεναγεί στο στρατόπεδο. Του δείχνει το διοικητήριο, τους θαλάμους οπλιτών, τις τουαλέτες, τα λουτρά, τα μαγειρεία, τις αποθήκες οπλισμού, τον όρχο, κλπ. Στο τέλος του δείχνει και το σύστημα ασφαλείας. Την σκοπιά της πύλης, την κρυφή σκοπιά, την σκοπιά στα πυρομαχικά, την σκοπιά στον όρχο και στο τέλος την σκοπιά στο παγκάκι.

(Νέος διοικητής): σκοπιά στο παγκάκι;

(Παλαιός διοικητής): ναι σκοπιά στο παγκάκι.

(Νέος διοικητής): δηλαδή; Τι ακριβώς φυλάει εδώ ο σκοπός.

(Παλαιός διοικητής): το παγκάκι.

(Νέος διοικητής): και τι έχει δηλαδή το τόσο πολύτιμο αυτό παγκάκι και χρειάζεται σκοπός για να το φυλάει.

(Παλαιός διοικητής): δεν έχω την παραμικρή ιδέα αγαπητέ συνάδελφε. Έτσι τα βρήκα από τον προηγούμενο διοικητή κι έτσι σου τα παραδίδω.

(Νέος διοικητής): εγώ όμως θέλω να μάθω. Δεν μπορεί να έχει τοποθετηθεί μια σκοπιά έτσι, γιατί του κάπνισε κάποιου διοικητή. Πού είναι τώρα ο προηγούμενος διοικητής;

(Παλαιός διοικητής): είναι αντισυνταγματάρχης και βρίσκεται στο λόχο στρατηγείου.

(Νέος διοικητής): Ωραία! Θα τον πάρω αμέσως τηλέφωνο να τον ρωτήσω.
Παίρνει τηλέφωνο.

(Νέος διοικητής): Λόχος στρατηγείου; Καλημέρα σας θα ήθελα να μιλήσω στον Αντισυνταγματάρχη κύριο (τάδε).

(Κ-επικ-άριος): μισό λεπτό παρακαλώ.


(Αντισυνταγματάρχης): ορίστε.

(Νέος διοικητής): καλημέρα σας κύριε αντισυνταγματάρχα. Είμαι ο νέος διοικητής του στρατοπέδου (τάδε) και θέλω μια πληροφορία επειδή έμαθα ότι έχετε διατελέσει κι εσείς διοικητής στο εν λόγω στρατόπεδο.

(Αντισυνταγματάρχης): παρακαλώ κύριε ταγματάρχα.

(Νέος διοικητής): ξέρετε, ο απερχόμενος διοικητής: μου έδειξε τα μέτρα ασφαλείας. Θα τα θυμάστε κι εσείς φαντάζομαι.

(Αντισυνταγματάρχης): βεβαίως

(Νέος διοικητής): θα θυμάστε ασφαλώς και τη σκοπιά στο παγκάκι.

(Αντισυνταγματάρχης): Α ναι … βεβαίως.

(Νέος διοικητής): ήθελα να μάθω σε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η σκοπιά.

(Αντισυνταγματάρχης): Δεν γνωρίζω δυστυχώς. Δεν υπηρέτησα πολύ σε αυτό το στρατόπεδο. Έτσι τα βρήκα από τον προηγούμενο διοικητή κι έτσι τ' άφησα.

(Νέος διοικητής): μήπως γνωρίζετε ποιος ήταν ο προηγούμενος διοικητής;

(Αντισυνταγματάρχης): βεβαίως. Είναι βέβαια Συνταγματάρχης τώρα αλλά είναι εξαίρετος άνθρωπος. Είμαι σίγουρος πώς θα γνωρίζει. Μισό λεπτό να σας βρω το τηλέφωνό του ...

(Παίρνει τον Συνταγματάρχη στο τηλέφωνο και συνδέει)

(Νέος διοικητής): καλημέρα σας κύριε Συνταγματάρχα. Είμαι ο νέος διοικητής του στρατοπέδου (τάδε), όπου είχατε υπηρετήσει κι εσείς πριν μερικά χρόνια.

(Συνταγματάρχης): ναι θυμάμαι. Ωραίοι καιροί τότε.

(Νέος διοικητής): ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Υποθέτω ότι θα θυμάστε τα μέτρα ασφαλείας και φυσικά τη σκοπιά στο παγκάκι.

(Συνταγματάρχης): κατάλαβα. Θέλετε να με ρωτήσετε για τη σκοπιά στο παγκάκι. Ξέρετε κι εγώ αναρωτήθηκα αλλά δεν βρήκα εξήγηση.

(Νέος διοικητής): και γιατί δεν την καταργήσατε;

(Συνταγματάρχης): ξέρετε τώρα, δεν καταργείται έτσι μια σκοπιά. Για να αλλάξεις τα μέτρα ασφαλείας χρειάζεται να κάνεις αίτηση στη μεραρχία, αυτή να τη μεταβιβάσει στο ΓΕΕΘΑ, αυτό να τη στείλει στο ΓΕΣ, να φτάσει μέχρι το υπουργείο αμύνης, να γίνει μελέτη, να την εγκρίνει ο Ταξίαρχος, να τη στείλει στο Στρατηγό, να την εγκρίνει ο Στρατηγός, να έλθει να επιθεωρήσει ο Στρατηγός κι εδώ που τα λέμε έχουμε που έχουμε τουλάχιστον μια στρατηγική το χρόνο, άλλη όρεξη δεν είχαμε να προσθέσουμε μια ακόμα και να τρέχουμε.

(Νέος διοικητής): μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω τον προηγούμενο διοικητή;

(Συνταγματάρχης): έχει πεθάνει. Δεν ήξερε όμως ούτε εκείνος. Τον ρώτησα όταν ακόμη ήταν εν ζωή κι εγώ.
Όμως, ο προ-προηγούμενος διοικητής, είναι τώρα απόστρατος βέβαια και θα 'ναι καμιά 90αριά χρονών, αλλά ζει! Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του αντιστράτηγου πριν κάμποσα χρόνια και κάθε Κυριακή πηγαίνει στον εθνικό κήπο και κάνει τη βολτίτσα του, συζητάει με άλλους απόστρατους, παίζουν τάβλι, χαρτιά κοκ. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα ξέρει. Και του αρέσει πολύ να μιλάει για τις αναμνήσεις του από το Στρατό.
Να μη σας τα πολυλογώ, πάει και βρίσκει τον παππού.

(Νέος διοικητής): καλημέρα σας Στρατηγέ.

(Στρατηγός): καλημέρα.

(Νέος διοικητής): ξέρετε είμαι Ταγματάρχης και ανέλαβα τη διοίκηση του (τάδε) στρατοπέδου.

(Στρατηγός): αααα, είχα υπηρετήσει κι εγώ εκεί. Ωραία χρόνια. Καταπληκτικά στελέχη και τέλειοι στρατιώτες. Μας βρήκε άψογους τότε ο Στρατηγός κι έδωσε 10 μέρες τιμητική σε όλους τους φαντάρους και λίγο αργότερο πήρα και εγώ βαθμό και ανέβηκα στην ιεραρχία.

(Νέος διοικητής): θα θυμάστε βέβαια ότι στο στρατόπεδο υπάρχει μια σκοπιά δίπλα σ' ένα παγκάκι. Μήπως ξέρετε γιατί την έχουν βάλει αυτή τη σκοπιά;

(Στρατηγός): Τι! 24 ώρες είπαμε! Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το παγκάκι;

SYNC ME @ SYNC buzz it!