Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007

McJobs: ζητείται ετυμολογία!


"Άραγε το McThyma θα πουλήσει καλά;"

Η μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στον κόσμο σχεδιάζει καμπάνια στη Μεγάλη Βρετανία, ώστε οι εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν λεξικά να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό της λέξης (;) McJobs!
Το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει την λέξη ως εξής:
"an unstimulating, low-paid job with few prospects, esp. one created by the expansion of the service sector.". Ο ορισμός αυτό δώθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post στα μέσα των 80's. Αυτό φυσικά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικανικής εταιρείς, εξού και η καμπάνια, με την οποία διεκδικούν να αποδοθεί στη λέξη ο ορθός ορισμός...
Μέχρι σήμερα πάντως οι Άγγλοι επιμένουν να κρατούν τον ορισμό της Οξφόρδης.
Προσωπικά μια χαρά μου ακούγεται...

Ας δούμε τις λέξεις που έχουν κατοχυρωθεί από την αλυσίδα ως trademarks για να γελάσουμε όλοι μαζί:

Registered words & phrases
"1-800-MC1-STCK; Always Quality. Always Fun; America's Favorite Fries; Arch Deluxe; Automac; Big Mac; Big N'Tasty; Big Xtra!; Birdie, the Early Bird and Design; Bolshoi Mac; Boston Market; Cajita Feliz; Changing The Face of The World; Chicken McGrill; Chicken McNuggets;

Chipolte Mexican Grill; Cuarto De Libra; Did Somebody Say; Donatos Pizza; emac digital; Egg McMuffin; Extra Value Meal; Filet-O-Fish; French Fry Box Design; Gep Op Mac; Golden Arches; Golden Arches Logo; Good Jobs For Good People; Good Times. Great Taste; Gospelfest; Great Breaks; Grimace and Design; Groenteburger; HACER; Hamburglar and Design, Hamburger University, Happy Meal, Happy Meal Box Design, Have You Had Your Break Today?;

Helping Hands Logo; Hey, It Could Happen!; Iam Hungry and Design; Immunize for Healthy Lives; Lifting Kids To A Better Tomorrow; Mac Attack; Mac Tonight and Design; McDonald's Racing Team Design; Made For You; McBaby; McBacon; McBurger; McBus; McCafe; McChicken; McDia Feliz; MCDirect Shares; McDonaldland; McDonald's; McDonald's Earth Effort; McDonald's Earth Effort Logo; McDonald's Express; McDonald's Express Logo; McDonald's Is Your Kind of Place; McDonald's Means Opportunity; McDouble; McDrive; McExpress; McFamily; McFlurry; McFranchise; McGrilled Chicken; McHappy Day; McHero; McJobs; McKids; McKroket; McMaco; McMemories; McMenu; McMusic; McNifica; McNuggets; McNuggets Kip; McOz; McPlane; McPollo; McPrep; McRecycle USA; McRib; McRoyal; McScholar; McScholar of the Year; McSwing; McWorld;

Mighty Wings; Millennium Dreamers; Morning Mac; Quarter Pounder; Ronald McDonald and Design; Ronald McDonald House; Ronald McDonald House Charities; Ronald McDonald House Charities Logo; Ronald McDonald House Logo; Ronald Scholars; Sausage McMuffin; Single Arch Logo; Speedee Logo; Super Size; The House That Love Built; The House That Love Built Design; twoallbeefpattiesspecialsaucelettucecheesepicklesoniononasesameseedbun; We Love to See You Smile; What's On Your Place; When the U.S. Wins You Win; World Famous Fries; You Deserve a Break Today."

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Σαν σήμερα έγινε η αρχή


Στις 22 Μαρτίου 1457 τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο. Ήταν η Βίβλος τυπωμένη από τον Γουτεμβέργιο.
Πέρασαν ήδη 550 χρόνια από τότε... κι ακόμα κάποιοι γράφουν και κάποιοι άλλοι διαβάζουν.
Η πιο σταθερή μας σχέση!

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Το μικρό σπίτι στον κάμπο

Κατηφορίζω το μικρό χωμάτινο δρομάκι που οδηγεί κάτω στον Άγιο Νικόλα, το μικρό εκκλησάκι που χτίστηκε σχεδόν 200 χρόνια πριν, πάνω στο κύμα του Μεσσηνιακού κόλπου. Ένας καπετάνιος το 'χε θεμελιώσει, για να είναι το τελευταίο πράγμα που θα βλέπει πριν βγει στ' ανοιχτά και το πρώτο καθώς επιστρέφει. Για το γούρι και την προστασία του αγίου το 'βαλε πάνω στους βράχους που χωρίζουν τη θάλασσα από το χώμα, να στέκει ακίνητος φρουρός των ναυτικών και των ψαράδων.

Δίπλα από το εκκλησάκι ο πρώτος εφήμερος είχε χτίσει μια καλύβα, όπου είχε μεταφέρει όλο το βιός του για να 'ναι κοντά στον άγιο και να τον φροντίζει. Η καλύβα πέρασε στον επόμενο και στον μεθεπόμενο, μέχρι που σταμάτησαν οι λειτουργίες, κατέβηκαν τα λάβαρα, σταμάτησε η καμπάνα και ερήμωσε η καλύβα.

Ελιές και άγρια βλάστηση ζώνουν το τοπίο, θαρρεί κανείς πως το στριμώχνουν ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Το γκριζοπράσινο του βουνού, το καφεπράσινο του κάμπου και το πρασινογαλάζιο της θάλασσας, όλα πράσινα, χάνονται το ένα μέσ' στο άλλο και ξαναγεννιούνται. Στην άκρη αυτού του καμβά ρεμβάζουν ακροβατώντας πότε στη θάλασσα και πότε στον κάμπο η ολόλευκη εκκλησία και η καλύβα δίπλα της.

Είχα χρόνια να κατέβω εκεί κάτω. Το μονοπάτι είχε στενέψει από τα βάτα, σαν να έπλεκε μονάχο του μια παγίδα για τους επισκέπτες, τους τουρίστες, τους περαστικούς που θα κατέβουν εκεί κάτω για να κολυμπήσουν και να αφήσουν την απουσία τους. Το μονοπάτι τους εμποδίζει όσους δεν ξέρουν τι καλό υπάρχει εκεί κάτω. Εγώ όμως ξέρω και προχωρώ.

Καθώς φτάνω κάτω, βλέπω κάτι που δεν είχα δει ποτέ, παρά μόνο είχα ακούσει από τον πατέρα μου κι αυτός από τον παππού μου. Έναν άνθρωπο.

Η πόρτα της εκκλησίας ήταν ανοιχτή, θαρρεί κανείς έτοιμη να υποδεχτεί πιστούς. Το λάβαρο ήταν ψηλά και τα κεριά αναμένα. Δίπλα, στην καλύβα, ο άνθρωπος καρφώνει μια σανίδα στον τοίχο. Κάποια τρύπα κλείνει.

Τελευταία φορά που είχα κατέβει, είχα αντικρίσει ερείπια. Τώρα βλέπω ζωή. Ένας ψιλόλιγνος άντρας με αραιά πυρόχρωμα μαλλιά γύρω στα 70, έσταζε κάτω από τον ήλιο και ο ιδρώτας του είχε μουσκέψει το κεφάλι, το στήθος και τα μπράτσα του που γυάλιζαν. Τον πλησίασα. "Καλημέρα πατριώτη!" είπα. Γύρισε σκουπίζοντας τον ιδρώτα από το μέτωπό του. "Καλημέρα!" απάντησε με σπαστά ελληνικά. "Ξένος είναι" σκέφτηκα. "Πως δουλεύεις με τέτοια ζέστη;" ρώτησα, θεωρώντας ότι είναι εργάτης της κοινότητας ή κάτι τέτοιο, που συντηρεί τα κτίσματα. "Θέλει δουλειά για να γίνει σπίτι" απάντησε σχεδόν αναστενάζοντας. Περίεργα λόγια... σπίτι για ποιόν; Ή μήπως μίλησε τόσο ασύντακτα που κατάλαβα διαφορετικά;

Ο Γκερντ είναι Γερμανός, πρώην πολιτικός μηχανικός νυν συνταξιούχος. Η καλύβα του ανήκει καθώς την αγόρασε από την κοινότητα. Πολλές φορές είχε επισκεπτεί την Ελλάδα και όνειρό του ήταν να αγοράσει ένα σπιτάκι και να περάσει σ' αυτό το υπόλοιπο της ζωής του, μακριά από τον πολιτισμό όπως τον είχε συνηθίσει, μακριά και από τις παλιές του συνήθειες, μακριά απ' όλα όσα τον χαρακτήριζαν. Όνειρό του ήταν ή νέα αρχή σε μια νέα πατρίδα, για να βρει τον αληθινό Γκερντ.

Κουβεντιάσαμε για πολύ ώρα. Μου αφηγήθηκε πως άφησε την παλιά ζωή του όταν πέθανε η γυναίκα του. Πως αποχαιρέτησε τα δυο παιδιά του. Πως έκλεισε πίσω το κεφάλαιο της παλιάς ζωής του. Στη νέα του ζωή έχει γίνει αγρότης, για να παράγει την τροφή του. Έχει γίνει ψαράς με παρέα το ηλιοβασίλεμα. Έχει γίνει ποιητής μιλώντας στον άνεμο και μουσικός ακούγοντας το κύμα. Ο ήλιος είναι ο καλύτερος γείτονάς του και η πρώτη του καλημέρα. Το φεγγάρι είναι η μορφή της γυναίκας του και των παιδιών του. Έχει ένα laptop στην καλύβα. Μοναδική ένδειξη πολιτισμού. Αλλά δεν το χρησιμοποιεί εδώ και μήνες. Ό,τι είχε να πει, το έχει ήδη πει και ό,τι ήταν να ακούσει το άκουσε.

Έπεσε ο ήλιος και τον αποχαιρέτησα. Με ευχαρίστησε για την παρέα κι εγώ τον ευχαρίστησα για το μάθημα ζωής. Έφυγα χωρίς να κοιτάξω πίσω. Ο Γκερντ χτύπησε ελαφρά την καμπάνα. Ή μήπως ήταν ο άνεμος; Σταμάτησε ο χρόνος στην ακροθαλασσιά... Θα ξαναέρθω του χρόνου τέτοια εποχή.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

ΙΡΑΚ: Body Count


3.218 Νεκροί Αμερικανοί
24.042 Τραυματίες Αμερικανοί
περίπου 600.000 Ιρακινοί νεκροί, άμαχοι & εμπόλεμοι

Η κατ' ευφημισμόν πολιτική σταθερότητα (προς όφελος τίνος άραγε...) έχει υψηλότατο τίμημα εκατέροθεν.
Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

SYNC ME @ SYNC buzz it!