Βιβλίο εναντίο τηλεόρασης, διπλό δια παντός
6 στους 10 Έλληνες διάβασαν τουλάχιστον ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 70%.
Ένα βιβλίο το χρόνο... και πόσο χρόνο ξοδεύουμε για να διαβάσουμε ένα βιβλίο; Όχι περισσότερες από 10 ώρες, με κανονικό διάβασμα. Άρα ο Έλληνας αφιερώνει 10 ώρες το χρόνο στο διάβασμα ενός βιβλίου.
Την ίδια ώρα ξοδεύουμε τουλάχιστον 4 ώρες τη μέρα μπροστά στην τηλεόραση. Μάλιστα η τηλεόραση είναι η τρίτη δραστηριότητα των Ελλήνων μετά τον ύπνο και την δουλεία. 4 ώρες την ημέρα είναι 1460 ώρες τον χρόνο. Δηλαδή κάτι παραπάνω από 60 μέρες.
Επί 2 ολόκληρους μήνες το χρόνο λιώνουμε τα μάτια μας στο φως της τηλεόρασης.
Πάντως δεν ξέρω πολλούς διανοούμενους που να σπούδασαν βλέποντας τηλεόραση. Η μόρφωση και η διανόηση περνάει αποκλειστικά μέσα από το βιβλίο. Βέβαια και η τηλεόραση μπορεί να θεωρηθεί εκπαιδευτική. Αλλά τι ακριβώς διδάσκει;
Είναι πολύ ακριβός ο χρόνος... για να διαβάσει κάποιος 10 βιβλία σε ένα χρόνο, θα πρέπει να αναλώσει τουλάχιστον 100 ώρες. Σχεδόν 4 μέρες δηλαδή. Και πότε θα δει τηλεόραση;
Η τηλεόραση απέδειξε περίτρανα ότι προτιμάμε να κοιτάμε οτιδήποτε άσχετο, παρά ο ένας τον άλλο. Έχει δε την ιδιότητα να μετατρέπει οτιδήποτε αεικίνητο, όπως ένα παιδί, σε ένα αμετακίνητο αντικείμενο.
Η τηλεόραση είναι μια εφεύρεση που είχε ως στόχο να μας κάνει να λατρέψουμε την εικόνα. Όπως οι άνθρωποι των σπηλέων λάτρευαν τις τοιχογραφίες, ο στόχος επετεύχθη.
Ο νέος φασισμός δεν χρειάζεται κανέναν άλλο εκτός από την τηλεόραση για να υπνωτίσει τα πλήθη.
Η τηλεόραση, το πιο καταστροφικό όπλο μαζικής καταστροφής...