Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Περί κλειστών επαγγελμάτων

Διχασμένη η κοινή γνώμη επί του θέματος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα θα φέρει ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα κλειστά επαγγέλματα προστατεύουν τον καταναλωτή από τη δημιουργία μονοπωλίων. Αν εξετάσουμε το θέμα στα στενά αυτά πλαίσια, τότε απλώς χάνουμε την ουσία: ο καταναλωτής χάνει είτε τα επαγγέλματα είναι κλειστά είτε είναι ανοιχτά. Χάνει ο καταναλωτής διότι στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να αποτρέπει και να απαγορεύει την κερδοφορία έναντι του κοινού συμφέροντος.
Μιλάμε για τα φάρμακα, όπου ο ασθενής τα έχει περισσότερη ανάγκη από αυτόν που τα πουλάει. Μιλάμε για το πετρέλαιο τις εναρμονισμένες τακτικές βενζινοπωλών, διυλιστηρίων και παραγωγών στις τιμές των καυσίμων, όπου αυτός που το χρησιμοποιεί το έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μιλάμε για τον μαρασμό της μικρομεσαίας επιχείρησης έναντι τις ακμάζουσας μονοπωλιακής τακτικής των πολυεθνικών. Η αστική τάξη των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών μετατρέπεται σε ανωτέρα εργατική τάξη.
Το υπερκέρδος έχει μπει για τα καλά πάνω από την επιβίωση. Τώρα θα το νιώσουμε καλύτερα, στην εποχή όπου οι αριθμοί μετρούν τον άνθρωπο με υποδιαστολή.

SYNC ME @ SYNC buzz it!