Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007

Ο όρκος του Ιπποκράτη

Ορκίζομαι στον Απόλλωνα τον ιατρό και στον Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και σ’ όλους τους θεούς και τις θεές, που βάζω μάρτυρες, ότι θα εκπληρώσω τον όρκο μου αυτό και το συμβόλαιο αυτό, σύμφωνα με τη δύναμη μου και την κρίση μου. Ότι θα θεωρώ εκείνον που μου δίδαξε την τέχνη αυτή ίσο με τους γονείς μου, και θα τον κάνω κοινωνικό του βίου μου, και θα του προσφέρω από τα δικά μου ό,τι χρειάζεται. Τους απογόνους του θα θεωρώ ως αδελφούς μου και θα τους διδάξω την τέχνη αυτή, αν επιθυμούν να μάθουν, χωρίς μισθό και χωρίς συμφωνία. Ότι θα μεταδώσω τους επαγγελματικούς κανόνες, τα θεωρητικά μαθήματα και τις υπόλοιπες κάθε είδους ασκήσεις στους γιους μου, στους γιους του διδασκάλου μου, και σε μαθητές που έχουν συνδεθεί μαζί μου με όρκο και συμβόλαιο, κατά τη συνήθεια των ιατρών, και σε κανένα άλλο. Θα χρησιμοποιήσω τη θεραπευτική δίαιτα μόνο για ωφέλεια των αρρώστων, όσο εξαρτάται από τη δύναμη και την κρίση μου, και (υπόσχομαι ότι) θα τους παραφυλάξω από κάθε βλάβη και αδικία. Δεν θα χορηγήσω θανατηφόρο φάρμακο σε κανένα, όσο και αν παρακληθώ, ούτε θα υποδείξω τέτοια συμβουλή. Επίσης δεν θα δώσω σε γυναίκα φάρμακο εκτρωτικό. Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω τη ζωή μου και την τέχνη μου. Δεν θα χειρουργήσω οπωσδήποτε αυτούς που πάσχουν από πέτρα, αλλά θα αφήσω την πράξη αυτή στους εξασκημένους. Σε όσα σπίτια προσκαλούμαι, θα μπαίνω για το καλό των αρρώστων, κρατώντας τον εαυτό μου μακριά από κάθε θεληματική αδικία ή διαφθορά και προ πάντων μακριά από κάθε αφροδισιακή πράξη σε σώματα γυναικών και ανδρών, ελευθέρων ή δούλων. Όσα δε κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα δω ή θα ακούσω, ή και πέρα από τις ασχολίες μου, στην καθημερινή ζωή, όσα δεν πρέπει ποτέ να κοινολογούνται στους έξω, θα τα αποσιωπώ, θεωρώντας ότι αυτά είναι ιερά μυστικά. Όσο λοιπόν θα τηρώ τον όρκο μου αυτό και δεν θα τον παραβιάζω, είθε να πετυχαίνω στη ζωή και στην τέχνη μου, έχοντας καλό όνομα ανάμεσα στους ανθρώπους. Εάν όμως τον παραβώ και γίνω επίορκος, να πάθω τα αντίθετα.

Τα ρέστα μου.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Karaman-look-a-likes!

Κι έλεγα με ποιόν μοιάζει, με ποιόν μοιάζει... ευτυχώς εδώ μου λύθηκε η απορία... Πάμε για μπάσκετ Κωστάκη;Εγώ λέει μοιάζω με τον Έντουαρντ Νόρτον. Σας πληροφορώ ότι είμαι πολύ πιο ωραίος. Πφφφ...

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Ο γητευτής του ονείρου

"If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite." -William Blake

-Αν ξεκίνησες με λάθος τρόπο, όλα όσα συμβαίνουν θα ήταν αποδεικτικά της συνομοσίας εναντίον σου. Και όλα θα ήταν αυταπόδεικτα. Δεν θα μπορούσες καν να ανασάνεις χωρίς να γνωρίζεις ότι απλά είναι μέρος του σχεδίου.
-Ώστε θεωρείς πως γνωρίζεις σε τι οφείλεται αυτή η τρέλα;
-Ναι.
-Και δεν μπορούσες να την ελέγξεις;
-Όχι, δεν δύναμαι να την ελέγξω. Αν μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ο φόβος και το μίσος, τότε συμπεραίνω ότι ο έλεγχος είναι αδύνατος.
-Θα ήταν δυνατόν να εστιάσεις σε αυτό που το Θιβετιανό Βιβλίο των Νεκρών αποκαλεί "Καθάριο Φως"; Θα μπορούσες να κρατήσεις μακριά σου κάθε τι κακό με τη βοήθειά του;
-Ίσως... ίσως να μπορούσα. Αρκεί κάποιος να μου έδειχνε εκείνη την ώρα το Καθάριο Φως. Μόνος δεν θα τα καταφέρω. Αυτό υποθέτω είναι το νόημα του Θιβετιανού τελετουργικού: Κάποιος να στέκεται απέναντί σου και να σου επεξηγεί τι είναι το κάθε τι.

Ω άριστε, άφησε ελεύθερο το μυαλό σου.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν μπορώ να αφήσω ελεύθερο το μυαλό μου. Με κυριεύουν μνήμες του παρελθόντος, η πικρή γεύση των λαθών μου, όσα φοβάμαι και όσα μισώ, όσα ονειρεύομαι, αυτά είναι που κρύβουν το Καθάριο Φως.

Ρόδα-
είναι εύκολο να ζωγραφίσεις τα άνθη
όχι όμως τα φύλλα


Μπροστά στην ανυπέρβλητη και φανερή στο μάτι δόξα των άνθεων, το θαύμα του φυλλώματος έρχεται πάντα σε δεύτερη μοίρα.
Γέλασα τόσο δυνατά, που ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό μου.

SYNC ME @ SYNC buzz it!