Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ο Νόαμ Τσόμσκι για τον Αραβικό κόσμο και τα παιχνίδια κυριαρχίας των ΗΠΑ

Τοποθέτηση του Νόαμ Τσόμσκι για τα γεγονότα που διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα στον Αραβικό κόσμο, από την Βόρεια Αφρική μέχρι την Μέση Ανατολή.



Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα επιτρέψουν την αληθινή δημοκρατία στον Αραβικό κόσμο. Ο λόγος είναι απλός. Η πλειοψηφία των Αράβων θεωρεί τις ΗΠΑ ως την κύρια απειλή για τα συμφέροντά τους. Μάλιστα η αποδοκιμασία κατά των ΗΠΑ εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο με την άποψη ότι η Μέση Ανατολή θα ήταν ασφαλέστερη αν το Ιράν είχε πυρηνικό οπλοστάσιο. Στην Αίγυπτο, που είναι η σημαντικότερη αραβική χώρα, αυτή την άποψη έχει το 80% των κατοίκων. Μόνο το 10% θεωρεί το Ιράν απειλή για την περιοχή κι αυτό το ποσοστό απαντάται μόνο σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ δεν θα στηρίξουν κυβερνήσεις που εκλέγονται με ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες από τον αραβικό λαό, διότι αν ποτέ γινόταν κάτι τέτοιο, τότε οι ΗΠΑ όχι μόνο θα έχαναν τον έλεγχο της περιοχής, αλλά θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν κακήν κακώς.

Στην περίπτωση της WikiLeaks, οι αποκαλύψεις που είχαν την ευρύτερη προβολή ήταν ότι οι Άραβες στηρίζουν την Αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιραν. Αυτές οι αποκαλύψεις βέβαια προέρχονταν από αποσπάσματα δηλώσεων Αράβων δικτατόρων φιλικά προσκείμενων προς τις ΗΠΑ. Πουθενά δεν υπήρξε η άποψη των Αράβων, του Αραβικού λαού, διότι θεωρείται ασήμαντη. Το δόγμα των ΗΠΑ είναι: "αν μας στηρίζει ο δικτάτορας και ο πληθυσμός είναι υπό έλεγχο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας διαδηλώνουν εναντίον μας, ας εκφράζουν το μίσος τους. Οι φίλοι μας οι δικτάτορες θα τους τσακίσουν". Αυτή είναι η αντίδραση στις αποκαλύψεις του WikiLeaks τόσο της επίσημης διπλωματίας και των ΜΜΕ, όσο και της κοινής γνώμης. Ποτέ δεν μεταδόθηκαν στις ΗΠΑ ή αλλού τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την αποδοχή που απολαμβάνει η πολιτική των ΗΠΑ στον Αραβικό λαό. Δεν έχει σημασία το τι πιστεύει ο πληθυσμός, φτάνει να είναι υπό έλεγχο.

Όλη η ομιλία εδώ.

SYNC ME @ SYNC buzz it!