Πέμπτη 17 Μαΐου 2007

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά

"Tου Γούναρη, του μεγάλου Γούναρη, οι Aμερικάνοι του έκαναν άγαλμα. Tον τίμησαν. Eμάς ποιος θα μας τιμήσει; Eμείς δεν θέλουμε αγάλματα. Eμείς είμαστε η Iστορία της Λαϊκής Mουσικής. Tο Mάρκο, τον Kερομύτη, τον Περιστέρη, το Στράτο, το Mπαγιαντέρα, τον Tσιτσάνη, το Xατζηχρήστο, τον Mπάρμπα Mήτσο; Δεν θέλουμε αγάλματα εμείς, θέλουμε σεβασμό. Για μας τα αγάλματα είναι ό,τι είναι για τους Πολιτικούς η αλήθεια. Γράφτο αυτό. Oι σημερινοί τα βρήκανε έτοιμα. Ποτέ δεν ρωτήσανε να μάθουνε ποιοι αγωνιστήκανε, ποιοι κουραστήκανε γι’ αυτό το όργανο. Bρήκανε τραπέζι στρωμένο. Δρόμο ανοιχτό και οργώνουνε. Όλο κούνημα, μαγκιά και ιδέα. Oι φίρμες αυτές, οι μεγάλοι καλλιτέχνες, αυτοί που δεν ξέρουνε τι θα πει λαϊκό τραγούδι. Άμα τους βλέπω μου στρίβουνε τ’ άντερα. Άμα τους ρωτήσεις δεν ξέρουνε τι θα πει λαΐκό τραγούδι, γι’ αυτό. Bλέπω μερικούς απ’ αυτούς που τους γνώρισα αλλιώτικους πριν από χρόνια και με πιάνουν τα γέλια. Γελάω, δεν τους βρίζω. Γιατί μόνο για γέλια είναι όλοι τους. Άλλα περιβόλια είναι αυτοί. Στις Tζιτζιφιές ερχόντουσαν πολλοί από δαύτους και μας ακούγανε. Παρακαλάγανε να τους βάλω στο τέλος να πούνε κανένα τραγούδι. Eίχανε νταλκά να ανέβουνε στο πάλκο. Kαρπαζές τους βαράγανε οι άλλοι. Eντάξει, κι εμείς είχαμε νταλκά ν’ ανέβουμε στο πάλκο, αλλά εμείς έχουμε μάθει κι άλλα πράγματα, που αυτοί, τώρα που γίνανε φίρμες, δεν γουστάρουνε να τα ξέρουνε. Δηλαδή από την Πόλη έρχομαι και στη κορφή οι φίρμες! Πάω και βλέπω το Mάρκο πούναι άρρωστος, θυμόμαστε τα παλιά και κλαίμε. Άρρωστος, κανείς δεν πάει να τον δει. Ποιόνε, το Mάρκο; Tο δάσκαλο. Mήπως τα ίδια δεν θα κάνουνε κι εμένα; Kαι του Tσιτσάνη; Ποιος μας υπολογίζει."

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου Nτόμπρα και σταράτα. Aυτοβιογραφία, Kάκτος, 1996)


Σβήσε το φως να κοιμηθούμε

Άσε με στη βαθιά σκοτούρα
και μη μ' αρχίζεις τη μουρμούρα
κοφτό γαζί μη το τραβούμε
σβήσε το φώς να κοιμηθούμε

Μου 'χεις ζαλίσει το κεφάλι
πάψε τη γκρίνια τη μεγάλη
σαν ξημερώσει θα τα πούμε
σβήσε το φώς να κοιμηθούμε

Έλα γλυκά και φίλησε με
σβήσε το φως κι αγκάλιασε με
με γκρίνιες άκρη δε θα βρούμε
σβήσε το φώς να κοιμηθούμε.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Teo against the machines

Ο υπουργός επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος αποφάσισε τελικά ότι η παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα των μετρήσεων τηλεθέασης είναι απαραίτητη. Η πρότασή του είναι να καταργηθούν οι μετρήσεις τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων, με σκοπό την αντικειμενικότερη πληροφόρηση του κοινού. Με αυτή την πρωτοβουλία (;) ο Θοδωρής βάζει φωτιά στα μηχανάκια της έι-τζί-μπί και ανοίγει ένα πολεμικό μέτωπο ανάμεσα στους πρώτους σε τηλεθέαση και στους... λοιπούς*.

*Ο ΣΚΑΪ έχει ζητήσει από την έι-τζί-μπί να μην ανακοινώνει τα ποσοστά τηλεθέασής του όσο θα βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο. Παρά την παράκληση δημοσιεύθηκαν μετρήσεις τηλεθέασης για τη μετάδοση του φιλικού αγώνα Γαλλίας-Ελλάδας (15/11/2006) εμφανίζοντας στα "λοιπά" κανάλια ένα ακριβέστατο 28,7%! Έκτοτε μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στα δυο μέρη, σε συνέχεια του αντι-διαφημιστικού μανιφέστου με το οποίο είχε ξεκινήσει ο τηλεοπτικός σταθμός.

ΠΡΩΤΟΝ
Ο ίδιος δήλωνε στις 6 Απριλίου 2003 ότι "η μονομερής επιβολή μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και για το σκοπό αυτό προτείνεται η ίδρυση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας,του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών ή διαφημιζομένων, καθώς και του συλλόγων Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς."
Τι μεσολάβησε λοιπόν και ο κύριος Υπουργός άλλαξε γνώμη σήμερα; Γιατί δεν προχώρησε το πλάνο της ίδρυσης της σχετικής εταιρείας όπως προανήγγειλε τότε;

ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Αν καταργηθούν οι μετρήσεις τηλεθεάσεων των δελτίων ειδήσεων, οι διαφημιστές δεν θα έχουν αντικειμενικά κριτήρια για την τοποθέτηση διαφημίσεων. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις στην prime time ζώνη, αυτή των ειδήσεων. Αυτό κι αν είναι τρικλοποδιά, τόσο στους διαφημιστές όσο και στα πρώτα σε τηλεθέαση κανάλια. Όμως από την άλλη, με ποιο τρόπο αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την αντικειμενικότητα των ειδήσεων που βλέπουμε στην τιβι; Ξύνω το κεφάλι μου και απάντηση δεν βρίσκω.

ΤΡΙΤΟΝ
Η εκ πρώτης όψεως κόντρα του Θοδωρή με τα μηχανάκια, στην ουσία φέρνει αντιμέτωπους τους καναλάρχες. Αυτός, σαν τη γκόμενα που στέκεται ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να κοντραριστούν, απλώς δίνει την εκκίνηση. Επιπλέον, στο επίσημο site της έι-τζί-μπί μπορεί οποιοσδήποτε να πληροφορηθεί για το εξής:
"Κύριοι πελάτες
Τηλεοπτικοί σταθμοί:
Alpha, Alter, Antenna, ET1, ET3, Mega Channel, NET, Star Channel, τοπικοί σταθμοί."

Ο Θοδωρής με ποιά πλευρά είναι άραγε;

ΠΟΡΙΣΜΑ (Γάτα είσαι;)
Ο ΣΚΑΪ προσπαθεί να προσφέρει αντικειμενική πληροφόρηση στο τηλεοπτικό κοινό αποδεσμεύοντας τα δελτία ειδήσεων από τις διαφημίσεις. Αρωγός του σε αυτή τη "σταυροφορία" εναντίον των μηχανών και των ευνοούμενών τους είναι ο υπουργός επικρατείας. Από την άλλη τα μεγάλα κανάλια με τη συνδρομή της έι-τζί-μπί κρατάνε γερά τα σκήπτρα και αντιστέκονται λυσσαλέα υπέρ της διατήρησης του status quo. Εξάλλου, η πίττα της διαφήμισης στη χώρα μας είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει για όλους. Εδώ ισχύει ο κανόνας "First come, first served."

Δεν θα πάρω θέση σε αυτή τη διαμάχη, επειδή στην ουσία δεν με αφορά. Έχω πάψει να παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων προ πολλού. Προτείνω να κάνετε το ίδιο, για να δούμε μετά τι ακριβώς θα έχουν όλοι αυτοί να μοιραστούν μεταξύ τους, όταν θα βάζουν τα GRPs στον πάτο (των δελτίων) τους.

SYNC ME @ SYNC buzz it!