Πέμπτη, 17 Μαΐου 2007

Teo against the machines

Ο υπουργός επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος αποφάσισε τελικά ότι η παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα των μετρήσεων τηλεθέασης είναι απαραίτητη. Η πρότασή του είναι να καταργηθούν οι μετρήσεις τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων, με σκοπό την αντικειμενικότερη πληροφόρηση του κοινού. Με αυτή την πρωτοβουλία (;) ο Θοδωρής βάζει φωτιά στα μηχανάκια της έι-τζί-μπί και ανοίγει ένα πολεμικό μέτωπο ανάμεσα στους πρώτους σε τηλεθέαση και στους... λοιπούς*.

*Ο ΣΚΑΪ έχει ζητήσει από την έι-τζί-μπί να μην ανακοινώνει τα ποσοστά τηλεθέασής του όσο θα βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο. Παρά την παράκληση δημοσιεύθηκαν μετρήσεις τηλεθέασης για τη μετάδοση του φιλικού αγώνα Γαλλίας-Ελλάδας (15/11/2006) εμφανίζοντας στα "λοιπά" κανάλια ένα ακριβέστατο 28,7%! Έκτοτε μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στα δυο μέρη, σε συνέχεια του αντι-διαφημιστικού μανιφέστου με το οποίο είχε ξεκινήσει ο τηλεοπτικός σταθμός.

ΠΡΩΤΟΝ
Ο ίδιος δήλωνε στις 6 Απριλίου 2003 ότι "η μονομερής επιβολή μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και για το σκοπό αυτό προτείνεται η ίδρυση αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας,του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών ή διαφημιζομένων, καθώς και του συλλόγων Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς."
Τι μεσολάβησε λοιπόν και ο κύριος Υπουργός άλλαξε γνώμη σήμερα; Γιατί δεν προχώρησε το πλάνο της ίδρυσης της σχετικής εταιρείας όπως προανήγγειλε τότε;

ΔΕΥΤΕΡΟΝ
Αν καταργηθούν οι μετρήσεις τηλεθεάσεων των δελτίων ειδήσεων, οι διαφημιστές δεν θα έχουν αντικειμενικά κριτήρια για την τοποθέτηση διαφημίσεων. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις στην prime time ζώνη, αυτή των ειδήσεων. Αυτό κι αν είναι τρικλοποδιά, τόσο στους διαφημιστές όσο και στα πρώτα σε τηλεθέαση κανάλια. Όμως από την άλλη, με ποιο τρόπο αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την αντικειμενικότητα των ειδήσεων που βλέπουμε στην τιβι; Ξύνω το κεφάλι μου και απάντηση δεν βρίσκω.

ΤΡΙΤΟΝ
Η εκ πρώτης όψεως κόντρα του Θοδωρή με τα μηχανάκια, στην ουσία φέρνει αντιμέτωπους τους καναλάρχες. Αυτός, σαν τη γκόμενα που στέκεται ανάμεσα σε δυο αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να κοντραριστούν, απλώς δίνει την εκκίνηση. Επιπλέον, στο επίσημο site της έι-τζί-μπί μπορεί οποιοσδήποτε να πληροφορηθεί για το εξής:
"Κύριοι πελάτες
Τηλεοπτικοί σταθμοί:
Alpha, Alter, Antenna, ET1, ET3, Mega Channel, NET, Star Channel, τοπικοί σταθμοί."

Ο Θοδωρής με ποιά πλευρά είναι άραγε;

ΠΟΡΙΣΜΑ (Γάτα είσαι;)
Ο ΣΚΑΪ προσπαθεί να προσφέρει αντικειμενική πληροφόρηση στο τηλεοπτικό κοινό αποδεσμεύοντας τα δελτία ειδήσεων από τις διαφημίσεις. Αρωγός του σε αυτή τη "σταυροφορία" εναντίον των μηχανών και των ευνοούμενών τους είναι ο υπουργός επικρατείας. Από την άλλη τα μεγάλα κανάλια με τη συνδρομή της έι-τζί-μπί κρατάνε γερά τα σκήπτρα και αντιστέκονται λυσσαλέα υπέρ της διατήρησης του status quo. Εξάλλου, η πίττα της διαφήμισης στη χώρα μας είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει για όλους. Εδώ ισχύει ο κανόνας "First come, first served."

Δεν θα πάρω θέση σε αυτή τη διαμάχη, επειδή στην ουσία δεν με αφορά. Έχω πάψει να παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων προ πολλού. Προτείνω να κάνετε το ίδιο, για να δούμε μετά τι ακριβώς θα έχουν όλοι αυτοί να μοιραστούν μεταξύ τους, όταν θα βάζουν τα GRPs στον πάτο (των δελτίων) τους.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: