Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007

Η επιστολή του Guy Mοquet

Την έντονη αντίδραση των καθηγητών και των φοιτητών στη Γαλλία προκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζίμε την πρωτοβουλία του να αναγνωστεί στα λύκεια της χώρας επιστολή του κομμουνιστή ήρωα της γαλλικής αντίστασης Γκι Μοκέ.
Ο Σαρκοζί ζήτησε να διαβάζεται η επιστολή αυτή ετησίως σε όλα τα λύκεια της χώρας ανήμερα της επετείου της εκτέλεσης του 17χρονου Μοκέ από τους Γερμανούς, στις 22 Οκτωβρίου του 1941.
Ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος είχε αναγνώσει την επιστολή του νεαρού ήρωα την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στις 16 Μαΐου.

Το κείμενο της επιστολής:

Αγαπητή μητέρα, λατρεμένε μου αδερφέ, πολυαγαπημένε μου πατέρα, πρόκειται να πεθάνω! Αυτό που σας ζητώ, ειδικά από εσένα μητέρα, είναι να επιδείξετε γενναιότητα. Είμαι και θέλω να γίνω τόσο γενναίος όσο όλοι αυτοί που έφυγαν πριν από εμένα. Φυσικά, θα προτιμούσα να ζήσω. Όμως αυτό που εύχομαι με όλη μου την καρδιά είναι ότι η θυσία μου εξυπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό. Δεν είχα το χρόνο να αγκαλιάσω την Jean. Ασπάστηκα όμως τα αδέρφια μου (σ.σ. στο μέτωπο) Roger και Rino. Όσο για τον αδερφό μου, δεν μπορώ να τον ασπαστώ, αλίμονο! Ελπίζω όλα τα ρούχα μου να σταλούν σ' εσάς. Ίσως φανούν χρήσιμα στον Serge, πιστεύω ότι θα είναι περίφανος να τα φορέσει κάποια μέρα. Σ' εσένα πατέρα που σ' έχω ανησυχήσει τόσο, όσο και στη μητέρα, λέω αντίο για τελευταία φορά. Ξέρω ότι έκανα το καλύτερο δυνατό για να ακολουθήσω το μονοπάτι που στρώσατε εμπρός μου. Ένα τελευταίο αντίο σε όλους τους φίλους μου, στον αδερφό μου τον οποίο υπεραγαπώ. Εύχομαι να σπουδάσει σκληρά ώστε να γίνει (σ.σ. άξιος) άνδρας αργότερα. Δεκαεπτά και μισό, η ζωή μου υπήρξε σύντομη, δεν έχω μετανοήσει για τίποτα, μόνο για το ότι σας αφήνω. Πρόκεται να πεθάνω με τον Tintin και τον Michels. Μητέρα, αυτό που σου ζητώ, αυτό που θέλω να μου υποσχεθείς, είναι να είσαι γενναία και να ξεπεράσεις την θλίψη σου. Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο. Σας αφήνω όλους, μητέρα, Serge, πατέρα, σας ασπάζομαι με όλη την παιδική καρδιά μου. Να είστε γενναίοι!
Ο Guy σας, που σας αγαπά.


SYNC ME @ SYNC buzz it!

Απιστευτικό!!!

...κι όμως Ελληνικό! Κόπηκε η εκπομπή του Guy Krief στο MADtv, επειδή ο συμπαθής Γάλλος τόλμησε να λογοκρίνει το νέο single της Δέσποινας Βανδή! Και τι είπε ο άνθρωπος πέρα από το πασιφανές; Ότι δηλαδή το κομμάτι που έφτιαξε ο Φοίβος για τη Βανδή μοιάζει πάρα πολύ με μια επιτυχία των Coldplay, το πασίγνωστο Clocks!

Δείτε το video και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.


Μάλλον σ΄ αυτή τη χώρα μας περνάνε για πολύ βλάκες... κομμένο το mad για μένα.

SYNC ME @ SYNC buzz it!