Το σιτάρι και η βενζίνη
Ο Λυσίας μπορεί μεν να ήταν χασοδίκης, πάντα δε κέρδιζε τις εντυπώσεις με τους περίφημους λόγους του.
Σε έναν από αυτούς, τον λόγο "Κατά Σιτοπωλών", καταφέρθηκε εναντίον των εμπόρων σιταριού προσάπτοντάς τους την κατηγορία της αισχροκέρδειας.
Κατά την εκφώνηση αυτού του λόγου, ο Λυσίας υποστήριξε το αυτονόητο' ότι δηλαδή η ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από την κερδοσκοπία των φιλοχρήματων.
Κατά τη διάρκεια της Χούντας, η διδαχή του συγκεκριμένου λόγου είχε απαγορευτεί, ενώ όσοι τολμούσαν να τον διδάξουν περνούσαν στα... ιδιαίτερα της ΚΥΠ.
Τώρα καλοί μου φίλοι, βρείτε και διαβάστε το λόγο. Όσο τον διαβάζετε όμως κάντε τούτο: όπου γράφει "σιτάρι" βάλτε "βενζίνη" και όπου "σιτοπώλες" βάλτε "BP & Shell". Θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να σταθεί μια χαρά στα σημερινά δεδομένα...
...και λίγα για τον Λυσία.
Ο Λυσίας γεννήθηκε το 459 π.Χ. στις Συρακούσες. Μαζί με τον αδερφό του Πολέμαρχο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όμως η έντονη πολιτική δράση των δύο αδελφών ενόχλησε τους τριάντα τυράννους που σκότωσαν τον Πολέμαρχο και δήμευσαν την περιουσία τους. Από εκει και πέρα ο Λυσίας εργάστηκε ως λογογράφος.
Έγραψε περίπου 200 δικανικούς λόγους, από τους οποίους μόλις 30 έχουν σωθεί. Οι κυριότερoι: Κατά Ερατοσθένους, Υπέρ Αδυνάτου, Επιτάφιος, Κατά Διογείτονος κ.ά.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την απλότητα και τη λιτότητα του λόγου του.
Πέθανε το 377 π.Χ. στην Αθήνα.
3 σχόλια:
Γιατί ειδικά ή αποκλειστικά PB και Shell ;;
Just asking.
Για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια. Στη χώρα μας κυρίως επειδή συστηματικά αγνοούν τους κανόνες ανταγωνισμού. Τη μεγάλη ζημιά όμως την κάνουν στις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Διάβασε όποτε μπορέσεις αυτό (http://toixorixos.blogspot.com/2007/03/bp-1.html) και ψάξε να βρεις στοιχεία για την Shell στη Νιγηρία. Θα εντυπωσιαστείς με τις δραστηριότητές τους...
Δημοσίευση σχολίου