5 σενάρια για το ανεξάρτητο Κόσοβο
Με την ανεξαρτησία του Κοσόβου φαινομενικά ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας που ξεκίνησε το 1992. Τελικά το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παραχωρήσει "γη και ύδωρ" στους Αλβανούς του Κοσόβου, συρρικνώνοντας αποφασιστικά τη Σερβία.
Τα σενάρια της "επόμενης ημέρας" είναι 5:
Η ΔΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΕ
ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αναγνωρίζουν το Κόσοβο. Ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, εκτός από 6 - Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ισπανία, κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Η ΕΕ αναλαμβάνει να διαφυλλάξει τις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή, αντικαθιστώντας το ΝΑΤΟ. Η Σερβία ανακαλεί τους πρέσβεις από όσες χώρες αναγνωρίζουν το Κόσοβο, αλλά διατηρεί διπλωματικές επαφές.
Με τη στήριξη του Βελιγραδίου, οι 120.000 Σέρβοι που έχουν απομείνει στο Κόσοβο απορρίπτουν το νέο καθεστός. Σχηματίζουν αυτόνομη Βουλή στον Σερβικής κυριαρχίας βορρά. Η Σερβία ενδυναμώνει το δίκτυο διοίκησης, εκπαίδευσης και υγείας που ήδη παρέχει στους Σέρβους του Κοσόβου δημιουργώντας έναν de facto διαχωρισμό. Οι Σέρβοι του Κοσόβου αρνούνται οποιαδήποτε συνεργασία με τους απεσταλμένους της ΕΕ, αλλά παράλληλα επιθυμούν την παραμονή του ειρηνευτικού ΝΑΤΟϊκού στρατεύματος. Η Δύση δεν περιμένη μαζική έξοδο των Σέρβων, αλλά μερικοί συνεχίζουν να μετακινούνται από το Κόσοβο προς τη Σερβία.
Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
Αποκλεισμός συνόρων, εμπορικό εμπάργκο και απόρριψη διαβατηρίων με σφραγίδα Κοσόβου. Επιπλέον, διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας διαλύεται. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Κοστούνιτσα ζητά την διακοπή κάθε επαφής με την ΕΕ, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο Τάντιτς του Δημοκρατικού κόμματος. Γίνονται εκλογές τον Μάιο, με το φόβο ότι οι Υπερεθνικιστές θα παγιωθούν ως η μεγάλη πολιτική δύναμη της Σερβίας.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΙΑΣ
Οι Αλβανικές μειονότητες στα Σκόπια και το Πρέσεβο παραδειγματίζονται από το Κόσοβο και ζητούν ανεξαρτησία. Ενώ οι Κοσοβάροι αντάρτες αυτονομιστές έχουν παραδόσει τα όπλα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 400.000 παράνομα όπλα στο Κόσοβο, το περισσότερα στα χέρια συμμοριών. Μικρές εθνικιστικές ομάδες, Σερβικές και Αλβανικές, έχουν ορκιστεί να πάρουν τα όπλα εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, όμως η ΝΑΤΟϊκή δύναμη 16.000 στρατιωτών που βρίσκεται στην περιοχή μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της βίας.
Ίσως με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας ουσιαστικά άνοιξε ο κύκλος του επαναπροσδιορισμού των κρατών και των συνόρων στα Βαλκάνια. Επόμενος στόχος: Σκόπια. Μετά, ποιός ξέρει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου