Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008

Ψευτοκουλτούρα και παρακουλτούρα

Η αισθητική της μάζας είναι λάθος -συναντά το ψεύτικο, το αληθοφανές, το παραπλανητικό, με το ίδιο λανθασμένο ένστικτο που το θηλυκό γουρούνι βρίσκει την τρούφα. Η λοβοτομημένη μάζα πηγαίνει προς το λάθος μέγεθος, το λάθος αριστούργημα, τη λάθος αρετή, τη λάθος δύναμη, τον λάθος άνθρωπο, το εντελώς λάθος, χωρίς να κουράζεται.
Αυτή η αυτοκαταστροφική αισθητική οφείλεται, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των Μέσων και της Εκπαίδευσης, στο σαμποτάζ του ενθουσιασμού και της αρχέτυπης δημιουργικής χαράς, στους κολαρισμένους σοβαροφανείς και στις ηθικοπλαστικές φυλλάδες. Πρέπει άραγε να πιστέψουμε ότι είναι πολύπλοκο, παράδοξο και υπερφυσικό το να είναι κάποιος καλλιτέχνης; Ακριβώς το αντίθετο! Το πολύπλοκο, παράδοξο και υπερφυσικό είναι να μην είσαι καθόλου.
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους οπλισμένους με το Πρόγραμμα -Δασκάλους και Διαφημιστές- για να σκοτώσουν τον Καλλιτέχνη μέσα στο παιδί. Τα Μέσα και η Εκπαίδευση λειτουργούν μ' αυτόν ακριβώς τον τρόπο -είναι οι χώροι όπου βασανίζεται η τέλεια αθωότητα, η αυθόρμητη χαρά, όπου κόβονται τα φτερά και στραγγαλίζονται τα πουλιά, όπου κατασκευάζεται ένα πένθος που στάζει ήδη απ' όλους τους τοίχους, η πρωταρχική κοινωνική κακοδαιμονία, το τσιμέντο που εισχωρεί παντού και πνίγει κάθε χαρά της ζωής.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

τι σε έσπρωξε να γράψεις ένα τέτοιο κείμενο;

Δεν μπορεί η αισθητική της μάζας να είναι λαθος! Και μάλλον δεν είναι.

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι μια αισθητική είναι λάθος;

Χυδαία, αγοραία, βάρβαρη, παρδαλή, μανιριστική, και άλλα επίθετα όσα θέλεις μπορείς να βρείς. Αλλά λάθος;;;

Δεν ξέρω, ρωτάω.
Γιατι αν υπάρχει λάθος αισθητική, τότε υπάρχει και ορθη και κάπως είναι δογματικά αυτο.

σκέφτομαι δηλαδη, δεν δηλώνω άποψη.

Toixorixos είπε...

Αν παρακολουθήσεις το δελτίο ειδήσεων του σταρ θα καταλάβεις τι εννοώ. Θεωρώ ότι η λέξη "λάθος" ήταν η μοναδική που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω.