Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008

Πολιτική Οφθαλμαπάτη

«Το να γνωρίζει κανείς την τέχνη του εντυπωσιασμού της φαντασίας του όχλου σημαίνει ότι γνωρίζει πως να τον κυβερνήσει»
- Η ψυχολογία του όχλου, 1894, Γκουστάβ Λεμπόν.

Εξοστρακίζεται η κοινή λογική όταν ο πολιτικός διάλογος περιορίζεται στο -θλιβερό και καταδικάσιμο κατά γενική ομολογία- γεγονός, που αποτέλεσε την αφορμή για την κορύφωση του κοινωνικού αυτού δράματος το οποίο εκτυλίσσεται εδώ και μια εβδομάδα στην Ελλάδα. Η σφαίρα, είτε εξοστρακίστηκε είτε βλήθηκε απευθείας, πέτυχε το στόχο της. Όταν σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του Αλέξη, βρήκε παλμό η καρδιά της ψυχοραγούσας Ελληνικής κοινωνίας. 'Ηταν η αδιάσειστη και υπεράνω πάσης υποψίας αφορμή που έψαχναν όλοι για όσα ακολούθησαν, στηριγμένη στο ορθότατο αίτημα του λαού για απόδοση δικαιοσύνης.

Το χρονικό μέχρι να φτάσουμε στο αποκορύφωμα των ταραχών περιλαμβάνει από πολιτικά σκάνδαλα που σκεπάζονται επιμελώς και άρον άρον μέχρι την οικονομική δυσχέρεια που έχει περιέλθει ο μέσος πολίτης, και από την παγκόσμια τραπεζική κρίση μέχρι την αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας λόγω των υψηλών επιτοκίων. Η κοινωνία ήταν ήδη καζάνι που έβραζε. Η πολιτεία βρίσκεται σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

Αναπόφευκτα, η αλήθεια ψάχνει διέξοδο μέσα από έναν κυκεώνα που προκαλείται από τη συναισθηματική φόρτιση: Αστυνομικός σκοτώνει 15χρονο χωρίς εμφανή λόγο. Ξεσπούν ταραχές πρωτοφανούς έκτασης σε όλη τη χώρα. Κουκουλοφόροι σπάνε βιτρίνες. Για πρώτη φορά τα επεισόδια φτάνουν στο Κολωνάκι. Ένα πιτσιρίκι από το Ψυχικό γίνεται σύμβολο των Εξαρχείων. Λεηλατούνται καταστήματα. Τοποθετούνται οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους. Καίγονται κτίρια. Αστυνομικοί χτυπούν ειρηνικούς διαδηλωτές, μαθητές και δασκάλους. Αστυνομικοί παρακολουθούν τους κουκουλοφόρους άπραγοι. Αποκαλύπτονται αστυνομικοί με κουκούλες. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Τα αποτελέσματα της εξέγερσης είναι ενδεικτικά της καταστροφής: Για 565 μαγαζιά που υπέστησαν φθορές και κόστος 200 εκατ. ευρώ μιλά η ΕΣΕΕ.

Τελικά, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων από τις ταραχές:

"Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα στήριξης είναι ουσιαστικά και προβλέπουν:
1. Άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ.
3. Για τον δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.
4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια.
5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.
6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.
7. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.
Για την άμεση στήριξη των πληγέντων, παρακάμπτουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες. Τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών."

Τα δάνεια πουλήθηκαν επιτυχώς. Ο τρόπος ήταν απλός: Η εκδήλωση της δυσαρέσκειας των πολιτών ποινικοποιήθηκε με τη βοήθεια των κουκουλοφόρων που ρήμαξαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Η καταστολή μεταλλάχθηκε -φόρεσε κουκούλα και κρύφτηκε στο πλήθος. Και τότε με ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο, το πρόβατο έγινε λύκος και έφαγε τα κοπάδι. Δημιουργείται ένα κυρίαρχο και αναπάντητο ερώτημα:

Γιατί η Αστυνομία επιτίθετο στους διαδηλωτές και άφηνε ανενόχλητους τους εμπρηστές και λεηλατούντες;

Είναι απολύτως λογικό να γίνουν αναγωγές που κατευθύνουν τα αίτια των πρωτοφανών σε έκταση καταστροφών σε συγκεκριμένη κατευθυνση. Τέτοια δημαγωγία δεν έχει ξαναγίνει!

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: