Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2007

Διακύρηξη 23/3/1821


Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.

Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και απέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.

Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίθφησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.

Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν υης βδελυράς τυραννίας.

Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ.

Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.

Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.

Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.

1821: Μαρτίου 23 : Εν Καλαμάτα.
Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου.
Πέτρος Μαυρομηχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.

Αντίγραφον από της εν Λονδίνω επιστολής.

SYNC ME @ SYNC buzz it!

7 σχόλια:

malerin είπε...

kala kaneis kai anebaζεις τα οριτζιναλ κειμενα για την επανασταση, θα μπορουσες ξερεις να φτιαξεις ενα μπλογκ αποκλειστικα και μονο με αυτα και χωρις σχολιασμο

διαβαζοντας τα ντρεπομαστε για την σημερινη καταντια μας και θυμομαστε αυτα που ξεχναμε στην καθημερινοτητα του φαινεσθαι

malerin είπε...

αν τα εχεις βρει καπου στο γουεμπ πλιζ ριξε ενα μυνημα που θα τα βρω ,ευχαριστώ

Toixorixos είπε...

Όντως, μερικά πράγματα πρέπει να τα δείχνουμε χωρίς σχόλια.

Toixorixos είπε...

Αν κάνεις μια αναζήτηση στο Google μπορείς να βρεις τα πάντα. Θα προσπαθήσω να συγκεντρώνω στο blog διάφορα στοιχεία κατά περίπτωση, εν είδη αφιερώματος.

malerin είπε...

περσι επεσα επανω στα απομνημονευματα του Κολοκοτρώνη (μια σελιδα ηταν μονο ομως, σκαναρισμενη καπου στο διαδικτυο) και ανατριχιασα με τις φρικιαστικες λεπτομερειες

εξηγειται μετα γιατι κυνηγησε τους Τουρκους σαν διαβολος..

Toixorixos είπε...

Αξίζει να διαβαστούν από όλους μας, όχι υπέρ πατριωτικού φανατισμού, αλλά για να προβληματιστούμε ως σύγχρονοι Έλληνες πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε Έλληνες, καιρός να το θυμηθούμε και να κλείσουμε για πάντα το χαζοκούτι που μας αποκοίμησε σαράντα χρόνια