Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

Το Σκάκι και ο Αχιλλέας

Στις μέρες μας, όπου η βία εκδηλώνεται στο χώρο του αθλητισμού τόσο έντονα όσο ποτέ άλλοτε, η πολιτεία ψαλιδίζει τις επιχορηγήσεις προς το σκάκι, το κατεξοχήν πνευματικό άθλημα που προάγει την ορθολογιστική σκέψη και την πνευματική διαύγεια. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια δράσης του αθλήματος, το οποίο επισήμως έχει στις τάξεις του 33.000 αθλητές και αθλήτριες από 6 μέχρι 75 ετών.

Και να 'ταν μόνο αυτό...


Ο Αχιλλέας ήταν ένα παιδί 6 ετών με δυσλεξία και κινητικά προβλήματα. Αυτή η ιδιαιτερότητα τον ανάγκαζε να νιώθει μειονεκτικά έναντι των άλλων παιδιών, τα οποία μπορούσαν να τρέχουν, να παίζουν και να κάνουν εντέλει ό,τι ένα παιδί πρέπει να κάνει. Ο Αχιλλέας, ένα γλυκό παιδάκι, δεν μπορούσε να διαβάσει ούτε να γράψει σωστά, δεν μπορούσε να αποδώσει στο σχολείο ούτε τα βασικά. Τότε τον εισήγαγα στον μαγικό κόσμο του σκακιού. Αυτό το παιχνίδι μπορούσε να το καταλάβει, να το νιώσει και γρήγορα τον κέρδισαν τα ασπρόμαυρα τετράγωνα. Στην αρχή φυσικά δεν μπορούσε να με κερδίσει. Δεν τον άφηνα να κερδίσει. Ήμουν αμείλικτος. Έπρεπε να είμαι. Όμως τον ενθάρρυνα. Του έλεγα πόσο έξυπνος είναι και ότι μια μέρα θα τα καταφέρει. Με πίστευε. Μελετούσε το σκάκι. Και ξαναέχανε. Ξανά και ξανά, μέχρι που μια μέρα κατάφερε να με κερδίσει. Η αυτοπεποίθησή του ανέβηκε στα ύψη. Ο Αχιλλέας απέκτησε αυτοεκτίμηση. Δεν ένιωθε πια κατώτερος. Δεν ένιωθε παρείσακτος σε αυτό τον κόσμο. Σήμερα ο Αχιλλέας είναι 10 ετών, ο καλύτερος σκακιστής της ηλικίας του στην πόλη του και μπορεί άνετα να κοντράρει ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά. Έχει κερδίσει πάρα πολλά τουρνουά και με την ενθάρρυνση των γονέων του που τον έγραψαν σε σκακιστικό όμιλο, το μέλλον του Αχιλλέα είναι λαμπρό και θα τον υποδεχτεί όχι μόνο ως σκακιστή αλλά και ως άνθρωπο. Στο σχολείο ξεχωρίζει, όχι επειδή είναι καλός μαθητής, αλλά επειδή η υπεράνθρωπη προσπάθειά του τον έχει κάνει ένα μέτριο μαθητή από εκεί που ήταν ο χειρότερος. Επειδή η αγάπη του για τη ζωή και τον εαυτό του τον έχουν κάνει σιδερένιο. H ζωή του Αχιλλέα δεν είναι γκρίζα πιά.


Δίνω συγχαρητήρια στον βουλευτή και παραθέτω αυτούσια την σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Πολιτισμού
- Οικονομίας & Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Σε αναστολή του αγωνιστικού της προγράμματος οδηγήθηκε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία απ' τη δραματική μείωση της επιχορήγησής της απ' την ΓΓΑ. Καμιά απάντηση του Υφυπουργού στο αίτημα της ΕΣΟ για συνάντηση.

Η δραστική μείωση της επιχορήγησης της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) για το 2006 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο ύψος μόλις των 600.000 €, υποχρέωσε το Δ. Σ. της ΕΣΟ να αναστείλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο την υλοποίηση των προπονητικών προγραμμάτων της στην περιφέρεια και να μειώσει την επιχορήγηση προς τις Ενώσεις / Τοπικές Επιτροπές, προκειμένου να μην κλείσει με έλλειμμα ο οικονομικός απολογισμός του 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών η επιχορήγηση της ΕΣΟ για το 2006 ήταν μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2003 που ήταν 850.000 €, ενώ το 2004 μειώθηκε στις 700.000 € και το 2005 στις 680.000 €. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της, απ' τον περασμένο Νοέμβρη η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία επιδιώκει συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Γ. Ορφανό για να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν το σκάκι και τα σωματεία του, με κυριότερο την ομαλή διεξαγωγή του αγωνιστικού προγράμματος που συνδέεται με το ύψος της επιχορήγησης για το 2007. Παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες της ΕΣΟ ο κ. Υπουργός δεν έχει δεχτεί μέχρι σήμερα το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Η στάση αυτή της πολιτείας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, αφού έτσι απαξιώνει το σκάκι και τα προβλήματά του, σε μια δύσκολη για τον αθλητισμό περίοδο (έξαρση βίας), που η ανάπτυξη ενός πνευματικού αθλήματος επιβάλλεται να στηριχθεί απ' την πολιτεία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Προβληματίζει επίσης αυτό που καταγγέλει η διοίκηση της ΕΣΟ, ότι δεν έχουν καταφέρει ποτέ από το 2004 που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Υφυπουργός μέχρι σήμερα να τον συναντήσουν, ούτε καν για εθιμοτυπικούς λόγους!
Έτσι το ΔΣ της ομοσπονδίας στη συνεδρίασή του της 17/4/2007 και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη για το ύψος της φετινής επιχορήγησης, καθώς και με το ενδεχόμενο μιας νέας περικοπής στη φετινή επιχορήγηση αποφάσισε την αναβολή του αγωνιστικού του προγράμματος (Πρωτάθλημα Α΄ εθνικής κατηγορίας και μπαράζ ανόδου στην Α΄ εθνική, τελική Φάση Διασυλλογικού Κυπέλλου και μπαράζ Κυπελλούχων Ενώσεων – Τοπ. Επιτροπών, κλπ.).
Επειδή από τα απολογιστικά στοιχεία που η ΕΣΟ παραθέτει φαίνεται ότι αναλώνεται σε δαπάνες που είναι συμβατές με πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες και δεν παρουσιάζει «τρύπες» στους απολογισμούς της,
Επειδή οι ανελαστικές δαπάνες της (λειτουργικές, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού) ανέρχονταν το 2003 σε ποσοστό 27% και το 73% διατέθηκε για καθαρά αγωνιστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, δαπάνες που με τη μείωση της επιχορήγησης το 2006 ανήλθαν σε ποσοστό 35% με αποτέλεσμα μόνο το 65% του προϋπολογισμού να διατεθεί για αγώνες και ανάπτυξη,
Επειδή, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η ΕΣΟ είναι μια μαζική αθλητική Ομοσπονδία με εγγεγραμμένους: 32.930 αθλητές ηλικίας από 6 έως 75 ετών, 210 ενεργά αθλητικά σωματεία, 11 αναπτυξιακούς φορείς (Ενώσεις, Τοπικές Επιτροπές κλπ.) διάδοσης του αθλήματος και κάθε χρόνο διοργανώνονται πλήθος διασυλλογικών και ατομικών πρωταθλημάτων σε πανελλήνιο και περιφερειακό επίπεδο,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ΕΣΟ για το 2007 θα υλοποιηθεί;
2. Προτίθεται να επανεξετάσει το δίκαιο αίτημα της ΕΣΟ για επαναφορά της ετήσιας επιχορήγησής της από τη ΓΓΑ στο ύψος τουλάχιστον των 850.000 € που ήταν το 2003;
3. Προτίθεται να συναντήσει άμεσα τη διοίκηση της ΕΣΟ;

Αθήνα, 25/4/2007
Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: