Παρασκευή, 4 Μαΐου 2007

Όταν τα σκατά πάρουν αξία

Σε άρθρο που διάβασα στο περιοδικό Scientific American αναφέρεται ότι το σκατό της φάλαινας, όταν αυτή έχει δυσπεψία λόγω υπερβολικής κατανάλωσης καλαμαριών, περιέχει την ουσία ambergris. Χάρη στο ambergris η φάλαινα προστατεύει το στομάχι της (φυσικό σιμέκο ε;) από τα κόκκαλα των καλαμαριών και των σουπιών (που παρεπιπτώντως δεν θυμάμαι αν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη λέξη γι' αυτό, νομίζω ότι λέγεται "πένα") ώστε να τα χωνεύει καλύτερα. Όταν εκκρίνεται αυτή η ουσία πηγαίνει και κάθεται πάνω στα κόκκαλα, τα "αμπαλάρει" και τα αποβάλλει με τον γνωστό τρόπο από την γνωστή έξοδο. Αυτή η σπάνια ουσία χρησιμοποιείται από την αρωματοποιΐα και την φαρμακευτική και η αξία μιας σκατούλας υπολογίζεται στα $6.000.
Όταν δε μάστιζε η Μαύρη Πανώλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι πίστευαν ότι αν είχαν μια μπαλίτσα από αυτή την ουσία στην τσέπη δεν θα αρρώσταιναν, επειδή δήθεν το άρωμά της έδιωχνε τον κακό αέρα που μετέφερε την ασθένεια...
Αν λοιπόν καθώς κολυμπάτε συναντήσετε μια κουραδίτσα όπως αυτή της φωτογραφίας, μην την αγνοήσετε! Ψάξτε, ίσως βρείτε κι άλλες. Και για όνομα του Θεού, σώστε τις φάλαινες!

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: