Τρίτη 20 Μαρτίου 2007

Μια τρύπα στα σύννεφα απελευθερώνει το φώς

Η λατρεία του φωτός είναι τόσο ριζωμένη στη συνείδησή μας, που όταν κλείσουμε μάτια μας για τελευταία φορά, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι το λευκό φως που θα μας καθοδηγήσει στην άλλη πλευρά, στην αλήθεια.
Αποδώσαμε στο φως πολλές ερμηνείες, τόσο αρχαίες όσο το πρώτο βλέφαρο που άνοιξε και το αντίκρισε, τόσο αληθινές όσο εμείς που κινούμαστε μέσα του.

  • Η αντίδραση του γυμνού ματιού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με παλμό από 400 μέχρι 700 νανόμετρα. (επιστημονική προσέγγιση)
  • Η δύναμη του Απόλλωνα. Η επίκλησή του “Δήλιος” σημαίνει τον Θεό που κάνει δήλα και ορατά τα πάντα, αλλά και τα πάντα ορά -“πανδερκές έχων φαεσίμβροτον όμμα” σύμφωνα με τον 34ο Ορφικό Ύμνο, δηλαδή ως ο θεός που η ματιά του φωτίζει τους θνητούς και παρατηρεί τα πάντα. (μυθολογική προσέγγιση)
  • Η δημιουργία του Θεού σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης 1:3 "και είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και εγένετο φως". (θεολογική προσέγγιση)
  • "Eτούτο το τοπίο είναι σκληρό σαν τη σιωπή, σφίγγει στον κόρφο του τα πυρωμένα του λιθάρια, σφίγγει στο φως τις ορφανές ελιές του και τ' αμπέλια του, σφίγγει τα δόντια. Δεν υπάρχει νερό. Mονάχα φως. O δρόμος χάνεται στο φως κι ο ίσκιος της μάντρας είναι σίδερο. Mαρμάρωσαν τα δέντρα, τα ποτάμια κ' οι φωνές μες στον ασβέστη του ήλιου". Γιάννης Ρίτσος από τη Ρωμιωσύνη (λογοτεχνική προσέγγιση)

Το φως αποκαλύπτει όσα κρύβονται στο σκοτάδι. Με μικρές τομές στην καθημερινότητα, το φως θα εισχωρήσει στα πιο σκοτεινά σημεία μέσα μας και έξω από εμάς. Ας το ακολουθήσουμε...

SYNC ME @ SYNC buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: