Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

Νίκο Δήμου μην υποκύπτεις


Το blogging είναι extreme sport. Όταν παραδίδεται στα χέρια των αδαών και των ημιμαθών γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Σε αυτή την κατάσταση είχε περιέλθει (για άλλη μια φορά) το blog του Νίκου Δήμου, ένα από τα κορυφαία blogs που φιλοξένησε το ελληνικό ιστολόγιο.
Παραθέτω τα σχετικά κείμενα που συνέταξε ο πλέον αμφιλεγόμενος Έλληνας blogger. Ας προβληματιστούμε πάνω σε αυτά κι ας χαράξουμε τη νέα πορεία μας...







---
Κουράστηκα;
Σάββατο 31 Μαρτίου 2007

Επειδή πολλοί από όσους μου γράφουν, ή γράφουν αλλού για το blog, λένε ότι το έκλεισα επειδή «κουράστηκα», θα ήθελα να διευκρινίσω από τι:
από την επιθετικότητα, την μικροπρέπεια, την φτήνια, την μαγκιά και όλες τις ασθένειες που είχαν κατακλύσει τα σχόλια. Αν το επίπεδο παρέμενε καλό, όχι μόνο δεν θα με κούραζε αλλά θα μου έδινε ευχαρίστηση.
Δεν κουράστηκα λόγω ηλικίας (όπως υπονοούν μερικοί) ίσα-ίσα που το blog με κρατούσε σε εγρήγορση (τώρα κουράζομαι, που κάθομαι). Κουράστηκα, ή μάλλον αηδίασα, από την κατάσταση που επικρατούσε. Και ντρεπόμουνα τους καλούς σχολιαστές που δημοσίευαν αξιόλογα σχόλια ανάμεσα σε σκουπίδια.

---
Το τέλος του blogging

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

Μετά από δεκαπέντε μήνες και αφού έγραψα συνολικά 332 άρθρα (posts) και μερικές χιλιάδες σχόλια (θα βρήτε στατιστικά στοιχεία για την πρώτη περίοδο στην αρχική σελίδα του site - κάτω αριστερά: αρχείο blogs) και αφού διάβασα δεκάδες χιλιάδες σχόλια έφτασα στο όριό μου.

Αυτό που είχα κάποτε ονομάσει κοινόβιο έγινε οίκος ανοχής (δικής μου). Η επιτυχία σκότωσε το ιστολόγιο. Όταν σε 15 μήνες δέχεσαι σχεδόν ένα εκαταμμύριο επισκέψεις και ενενήντα χιλιάδες σχόλια είναι φυσικό να μην μπορείς πια να κρατήσεις ούτε τον έλεγχο, ούτε το επίπεδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες συνέχιζα μόνο για λογαριασμό μερικών αξιόλογων ανθρώπων που χρειαζόμουν την παρέα τους. Αυτούς δεν θέλω να τους χάσω. Αν και εφόσον επιστρέψω (με άλλο όνομα και κλειστό ιστολόγιο), θα είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν από μένα.

Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή τη προσπάθεια.
---

SYNC ME @ SYNC buzz it!

10 σχόλια:

BK είπε...

Αγαπητέ Νίκο Δήμου,

Μετά από όσα συνέβησαν στο blog σου, τα οποία σε εξώθησαν να αναστείλεις τη λειτουργία του επ’ αορίστου, θέλω να πω τούτο:

Μην υποκύπτεις στη βαρβαρότητα.

Θυμήσου το λόγο που ξεκίνησες να γράφεις. Γύρισε πίσω στην εποχή που το πρώτο σου βιβλίο μάζεψε τόσους εχθρούς έξω από την πόρτα σου εν μια νυκτί. Θυμήσου το λόγο που συνέχισες.

Υπάρχουν εδώ έξω άνθρωποι που χρειάζονται το Νίκο Δήμου· είναι η απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Για κάθε Νίκο Δήμου που αποχωρεί στο περιθώριο, κάποιοι άλλοι χάνουν την πίστη τους στη Λογική.

Δεν θέλω να πω περισσότερα κι ας έχω να πω κι άλλα. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι πρέπει να κάνεις. Αλλά οφείλεις να γνωρίζεις ότι τα βήματά σου θα τα ακολουθήσουν πολλοί.

Με εκτίμηση,

Τοιχωρύχος

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω, μπαίνει κάποιος στο λεωφορείο μεσημεριάτικα και περιμένει να μην τον σπρώξουν ή παραμερίσουν, να μην του φερθούν μερικοί, λίγοι, ακόμα και με αγένεια; Πηγαίνει σε θερινό κινηματογράφο και περιμένει να μην ακουστεί κανένας θόρυβος, καμιά κουβέντα, κανένα τσακα τσούκα από τους πασατέμπους του διπλανού ή ρέψιμο από τις λεμονάδες του παραδιπλανού; Μπαίνει να γράψει στο δίκτυο και πιστεύει ότι δεν θα του συμπεριφερθούν ανάγωγα και προκλητικά κάποιοι άγνωστοι ανώνυμοι;

Τότε, φυσικά, δεν έπρεπε να μπει στο λεωφορείο, δεν έπρεπε να πάει σε θερινό σινεμά και δεν έπρεπε να ξεκινήσει να γράφει σε blog, κακώς το δοκίμασε! Δεν είναι και μικρό παιδί (πλέον) ο Ν.Δ., έπρεπε να τα ξέρει αυτά, όταν ξεκίνησε πριν από 15-20 μήνες με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας.

Εγώ πιστεύω, ο Ν.Δ. βαρέθηκε (θεμιτό) και ήθελε μια ένδοξη αποχώρηση (αθέμιτο). Ας τον αφήσουμε να ξεκουραστεί, μέχρι να επανακάμψει στο blog ή σε άλλο μέσο. Η απουσία του είναι απώλεια αλλά η ζωή θα συνεχιστεί!

BK είπε...

Φίλε Μελέτη, έχω την αίσθηση ότι δεν έχεις άδικο. Όλοι βιώνουμε αντικοινωνικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας. Πιστεύω όμως ότι ο ΝΔ ενοχλήθηκε περισσότερο από το γεγονός ότι για κάποιους η όχληση είχε καταντήσει πλέον αυτοσκοπός. Όταν κάποιος επιδεικτικά σε ενοχλεί, κοινώς σου πουλάει τσαμπουκά, τότε είναι φυσικό είτε να αντισταθείς είτε να αποχωρήσεις. Ο πολιτισμός του ΝΔ δεν του επέτρεψε την πρώτη επιλογή.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, αν κάποιοι σε ενοχλούν συνεχώς στο λεωφορείο, στο τραίνο ή στο θέατρο, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να τους βγάλεις έξω και (ίσως) είναι μοναδική διέξοδος η δική σου αποχώρηση ή επιλογή άλλου μέσου, άλλης ψυχαγωγίας. Εδώ υπάρχει ο έλγχος των σχολίων, κι αν αφαιρέσεις τον προληπτικό έλεγχο, πάντα μπορείς να διαγράψεις ένα κακόγουστο, κακοήθες ή κακόβουλο σχόλιο ή να το αφήσεις αναπάντητο... έχεις πάμπολλες δυνατότητες να αντιδράσεις! Αλλιώς, δέχεσαι ότι ο χειρότερος δημιουργεί τον κανόνα και όλοι οι άλλοι προσαρμόζονται!

Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια τον Ν.Δ. και τον εκτιμώ πολύ, όχι από το blog μόνο. Νομίζω όμως ότι εδώ αστόχισε! Και η παρέμβασή μου δεν έχει νόημα να τον μεταπείσω ή να τον μαλώσω, δεν θα τολμούσα, αλλά να μην παραδειγματιστούν άλλοι αξιόλογοι bloggers και αποχωρήσουν με ανάλογα προσχήματα!

BK είπε...

Κάπου έχασε το νόημα ο Δήμου... η αποχή από το blog του ισοδυναμεί με εγκατάληψη και παραίτηση. Όταν αφήνουμε αυτό που αγαπάμε, σημαίνει ότι πια δεν μας γεμίζει.
Είναι η παραδοχή μιας μεγάλης ήττας...

Urfurslaag είπε...

o κύριος νίκος κλείνει το βλογκ του.
Σα να λέμε χέστηκε η φοράδα...
ε και;

BK είπε...

Αν για σένα δεν σημαίνει κάτι, για κάποιους άλλους σημαίνει αρκετά. Το γεγονός όμως ότι έκλεισε το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα (ή ένα από τα μεγαλύτερα) blog στην Ελλάδα εμένα προσωπικά με προβληματίζει. Αν είναι να κλείνουν τα blogs επειδή κάποιοι την έχουν δει super flamers, τότε έχω θέμα γιατί μ'αρέσει το blogging.
Στο κάτω κάτω το κακό δεν είναι να χέζει η φοράδα -το κακό είναι να μην υπάρχει κάποιος να μαζέψει τα σκατά. Γιατί η φοράδα αν πίξει στο σκατό, δεν θα μπορεί να δουλέψει το αλώνι.

BK είπε...

Φίλε Λευτέρη, όταν η λογική υποκύπτει στην κενοδοξία, ο κάθε Νίκος Δήμου είναι υπεύθυνος. Αυτό του καταλογίζω.
Θα συμφωνήσω από την άλλη ότι το moderation είναι χρονοβόρα διαδικασία. Κατά τα φαινόμενα δε είναι απαραίτητο. Αν διευκολύνουμε το έργο του καταθέτοντας άποψη αντί για σχόλιο, τότε το moderation θα απλοποιηθεί.
Επίσης θεωρώ ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για την πορεία που πήρε το blog του ΝΔ. Αν δεν απαντούσαμε στα προκλητικά posts δεν θα δίναμε δικαίωμα στον καθένα να ελπίζει σε ανταπάντηση.
Εν κατακλείδι, ο ΝΔ πρέπει να μείνει κοντά μας. Η απώλειά του για εμάς θα είναι μεγαλύτερη από την απώλειά του για όσους κάνουν flood και trolling και flaming και ό,τι άλλο στο blog του.

ioannisk είπε...

Θέλω να πιστεύω πως ο ΝΔ θα γυρίσει.

BK είπε...

Η ανοχή υπήρξε ο πρώτος λίθος πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε ο ελληνικός πολιτισμός (ο ελληνικός λέω, όχι αυτό που έχουμε σήμερα...).
Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος οφείλει να ανέχεται τις ιδιαιτερότητες του διπλανού του, ακόμα και την ηλιθιότητα. Ακόμα περισσότερο δε τις αντιδραστικές φωνές, όπως κι αν εκδηλώνονται.
Πιστεύω πως τα blogs λειτουργούν με την αρχή της απλής πλειοψηφίας: οι πολλοί καθορίζουν την πορεία του και πάντα θα υπάρχουν μερικοί αντιφρονούντες. Ο ΝΔ δεν πρέπει να υποκύψει στους λίγους.