Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Η Ευφυΐα κατά της Λογικής

"Εκεί που τα σκακιστικά προγράμματα αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα είναι η ποιότητα στο παιχνίδι τους και ο τρόπος που αξιολογούν τα κομμάτια ανάλογα με τη θέση. Ένας GM μπορεί να ανακαλύψει κερδισμένη θέση εκεί όπου ένα πρόγραμμα θα κάνει λανθασμένη εκτίμηση, και να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία. Ένα πρόγραμμα ενδέχεται να υπερεκτιμήσει τους πύργους έναντι άλλων κομματιών ή ακόμα να υποτιμήσει μια αδυναμία κοντά στο βασιλιά του. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους ανθρώπους, με τη διαφορά ότι εμείς όχι μόνο μαθαίνουμε γρήγορα από τα λάθη μας, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν παγίδες.

Στις μέρες μας τα κορυφαία σκακιστικά προγράμματα "διδάσκονται" πως να αξιολογούν τα κομμάτια ανάλογα με τη θέση. Είναι αρκετά δυσκολότερο να εξαπατηθούν, αν και κατά βάθος διατηρούν "υλιστική" λογική. Ο αναλυτικός υπολογισμός περιορίζει σημαντικά το παιχνίδι τους στο μικρότερο κοινό παρονομαστή, το υλικό, και τα προγράμματα το κάνουν με τέτοια ταχύτητα και ικανότητα που τους επιτρέπει να παίζουν στο επίπεδο ενός ισχυρού GM. Έτσι, ενώ πάνω στη σκακιέρα τα σκακιστικά προγράμματα παίζουν άριστα, παρά ταύτα παίζουν ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι από εμάς."


Γκάρι Κασπάροβ

SYNC ME @ SYNC buzz it!

4 σχόλια:

JustAnotherGoneOff είπε...

Παίζεις σκάκι;

BK είπε...

Αρκετά και από μικρός. :-)

JustAnotherGoneOff είπε...

Μμμμμμμμμμμ!!!!!!!!

Πάμε για κάνα online παιχνιδάκι; Προτείνω να κάνουμε τα μπλογκ μας ως εξής: όπως υπήρχε το σκάκι δια αλληλογραφίας, να κάνουμε κάθε κίνηση και ποστ. Τι λες;

Αν παίζεις από μικρός, να θεωρήσω ότι είσαι σπουδαγμένος στα ανοίγματα :-)

Προτίμησή μου η Σικελική άμυνα και ειδικά η βαριάντα του Δράκου :-P

BK είπε...

Καλή ιδέα και με βρίσκεις σύμφωνο, αν μου επιτρέπεις να παίζω μόνο ώρες γραφείου... δεν έχω πρόσβαση από το σπίτι.
Name the place and the time. It's on!